Започва 9-тото издание на един от най-големите фестивали в България

...
Започва 9-тото издание на един от най-големите фестивали в България
Коментари Харесай

„Народен събор Пловдив“- среща с българския фолклор

Започва 9-тото издание на един от най-големите фестивали в България „ Народен събор Пловдив “ . Над 4000 гайдари , артисти и танцьори от цялата страна ще ни завладеят с достоверния си дух и заразителна сила. От 17 до 19 май п ловдивският парк „ Лаута “ ще се трансформира в същински парадайс за феновете на традициите и спиращите дъха танци.

В националните веселби ще се включат Николай Славеев, оркестър „ Млади тракийци “, групировка „ Наздравица “, отбор „ Тракия “, отбор „ Родопа “, „ Големите гайди “,  ПостАрт с танцова интерпретация на „ Време разделно “, голям брой ансамбли, танцови и певчески сформира, детски градини, учебни заведения и доста други.

Запазената марка на „ Пловдивския събор “ са огромните хоротеки навън . Те още веднъж ще бъдат неразделна част от събитието и ще дадат опция на майсторите на националните танци да покажат уменията си през фестивалните дни.

И това не е всичко! Освен богатата стратегия на сцените, фестивалът ще предложи доста други занимания . Автентични майстори-ковачи ще показват пред гостите тайните на ковашкия поминък. Учители по национални принадлежности ще предадат опита си на искащите да пробват барабан, гайда, дудук или гъдулка. Ще има и хайдушки кътове с демонстрации , голяма алея на занаятите , вкусни български ястия и фермерски артикули . Посетителите ще се потопят в магията на българския фолклор.

За децата са планувани грънчарска работилница, въжен парк, битови детски центрове и кошара с дребни козички, на които могат да се порадват.

Дясната лента на бул. „ Санкт Петербург “ ще бъде свободна за паркиране . Шофьорите да карат с нараснало внимание и съобразена скорост. Ще има непрекъснат видеоконтрол с камери за скорост.

Събитието се реализира с поддръжката на Община Пловдив и е част от Културния календар на града за 2024 година.  

„ Народният събор “ се провежда с поддръжката на администрацията на Район „ Тракия “, Областна дирекция на МВР-Пловдив, Районна работа „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията “, Общинско предприятие/ОП/ „ Чистота “, Оперативна програма „ Градини и паркове “, Оперативна програма „ Организация и надзор на превоза “, „ Общинска защита “ и Доброволно формирование „ Пловдив 112 “.

Повече детайлности ще намерите на страницата на фестивала:

Лекар от Старозагорско завоюва влиятелна интернационална премия

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР