Започва 68-то издание на филмовия фестивал Берлинале. През следващите 11

...
Започва 68-то издание на филмовия фестивал Берлинале. През следващите 11
Коментари Харесай

Българските филми на Берлинале

Започва 68-то издание на филмовия фестивал " Берлинале ". През идващите 11 дни в немската столица ще бъдат показани близо 400 кино лентата от целия свят.

Към елита на европейското кино се причисляват два кино лентата с българско присъединяване. Лентата " Ага " на режисьора Милко Лазаров е отвън състезанието за премията " Златна мечка ", само че ще закрие спортната стратегия. Такава оценка роден филм получава за първи път.

" Ага " е в копродукция на България, Франция и Германия и е сниман в Република Якутия в Руската федерация. Снимките са минали при извънредно тежки климатични условия, а създателите на кино лентата са избрали да се доверят на класиката, като са снимали напълно на кинолента. Отговорен оператор на кино лентата е Калоян Божилов.

 Снимка 340351

Сюжетът споделя история за конфликта на цивилизациите през призмата на любовта и човешките взаимоотношения. Двамата основни герои са ескимосите Нанук и Седна, които мечтаят да съберат фамилията си още веднъж. Когато здравето на Седна се утежнява и тя умира, Нанук взема решение да извърши последното й предпочитание - да откри от дълго време отпътувалата им щерка Áга, избрала живота в града.

В България през март " Ага " ще открие 22-рото издание на София филм фест.

В конкурсната стратегия на тазгодишия фестивал в Берлин има един филм с българско присъединяване. Коопродукцията " Не ме докосвай " ще се състезава за премията " Златна мечка ". Българският продуцент е Мартичка Божилова, а една от основните функции е поверена на актрисата Ирмена Чичикова. Георги Налджиев има поддържаща роля.

" Не ме докосвай " е хибрид сред действителност и художествена небивалица, в който героите на кино лентата търсят фамилиарност. Лентата преглежда въпроса по какъв начин човешките същества могат да я реализиран по най-неочаквани способи.

За последно български филм е попадал в главната стратегия на Берлинале преди близо 30 години. Преди 29 години филмът на Иван Ничев " Иван и Александра " взе участие на един от най-престижните европейски кинофестивали.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР