Започва 10-ото юбилейно издание на Фестивал на виното и културното

...
Започва 10-ото юбилейно издание на Фестивал на виното и културното
Коментари Харесай

Министърът на туризма Илин Димитров ще открие 10-ото юбилейно издание на Фестивалa на виното и културното наследство Августиада

Започва 10-ото юбилейно издание на Фестивал на виното и културното завещание Августиада 2022, проведен от Търговско-промишлена палата – Стара Загора и компания OINORAMA wine consulting & business solutions, в партньорство с Община Стара Загора. Събитието ще бъде публично намерено от министъра на туризма Илин Димитров и ще събере представители от 35 изби и производители на храни от 23 до 25 септември навън, на Античната улица в центъра на града.
По традиция ревюто е място за среща на най-хубавите мазета на Балканите, а забавни и нови кулинарни артикули ще бъдат за първи път показани пред посетителите. Фестивалът има неповторима атмосфера, която притегля посетители на Стара Загора, както и вниманието на водачи в бизнеса. Сред формалните посетители на събитието ще бъдат представители на Турски дипломатически корпус в България, измежду които и посланика на Турция в България Айлин Секизкьок.
Акцент в 3-дневното събитие ще бъдат виновността от южната ни съседка – Турция. Нейните виновност са неведнъж награждавани като най-хубави от журито на Балканският интернационален винен конкурс.
Специален майсторски клас ще изнесе Мустафа Чамлиджа, притежател на една от най-отличаваните турски мазета. Тази бутикова маза носи традициите на три генерации винари и е ситуирана на неповторим тероар в най-северния турски винен район – Странджа, с много по-различен климат от българската част на планината. Освен с магията на усета на своите лимитирани серии виновност, Чамлъджа притеглят и с неповторимото оформление на етикетите си – същински творби на художественото изкуство, дело на художничката Ирем Чамлъджа, щерка на притежателите на избата.
“Не мога да допускам, че изминаха 10 години от концепцията ни за основаването на Фестивала на виното и културното завещание Августиада. Стара Загора е град с богата 8000-годишна история, другите култури са оставили своя отпечатък и до през днешния ден, а виното, което се прави в района, е на международно равнище. Искаме да покажем това на всички гости от града, района и от чужбина, които чакаме да дойдат и да станат част от този същински празник на духа и виното ”, сподели Галина Нифору, шеф на Оинорама консултинг и един от уредниците на Августиада.
Олег Стоилов, Председател на Търговско-промишлената палата Стара Загора и уредник на фестивала, също показа вълнението си. “Целият бизнес на Стара Загора оказва помощ и тази година за едно незабравимо издание. Това е едно от емблематичните събития за града ни, а тази година Турция е страна-партньор и чакаме доста гости, които турските туроператори ще доведат на Августиада. ”
Августиада 2022 ще стартира на 23 септември с дефиле, предвождано от кандидатките за влиятелното звание Царица на „ Августиада “, както и участващите във фестивала изложители, изявени готвачи от заведенията за хранене на Стара Загора и ученици на Професионална гимназия за публично хранене „ Райна Княгиня “, фолклорна група от Народно читалище „ Св. Климент Охридски “, Държавен куклен спектакъл Стара Загора, Общинският духов оркестър и уредниците. Кулминацията му ще бъде формалното разкриване на „ Августиада “ на сцена на Античната улица в 18:30 ч.
В рамките на първия ден на “Августиада ” ще бъде определена “Царица на Августиада ” – купа, която ще носи онази млада дама, избрана от журито за дипломат на духа на фестивала. Миналогодишната носителка на купата – Жанита Христова, и нейната подгласничка – Преслава Дончева, участваха в снимането на промоционалния клип на Българската асоциация на производителите и експортьорите на вино за Китай, Япония и Южна Корея, представяйки почтено страната ни.
Културната стратегия ще продължи в трите фестивални дни, а на специфична Гала вечеря „ Августиада 2022 “, пред защити посетители ще бъдат показани виновност от „ Августиада “ и Балканския интернационален винен конкурс.
В последния ден на фестивала ще бъдат оповестени и наградените виновност на „ Августиада 2022 “. За влиятелните оценки се борят над 250 виновност, които публиката избира. Vox Poluli, Vox Dei ( Глас Народен, Глас Божи) е мотото на фестивала. Записването към момента тече.
Билетите за посещаване са 10 лева за един ден и 15 лева за два и три дни.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР