Започнатите от президента Радев консултации за избор на нов главен

...
Започнатите от президента Радев консултации за избор на нов главен
Коментари Харесай

Цацаров упрекна упрекна Радев в прибързаност, Радева сътвори скандал с Луфтханза“, БСП с паралелно преброяване…

Започнатите от президента Радев съвещания за избор на нов основен прокурор са измежду водещите тематики на вестниците във вторник.

" Започването на съвещания, за мен е много припрян развой. Това сподели основният прокурор Сотир Цацаров пред медиите след среща с президента Румен Радев по отношение на идния избор на нов основен прокурор на Република България. Той призна, че е бил задоволително прям на срещата с Румен Радев и му го е декларирал, че са прибързани, тъй като процесът за избора на неговия правоприемник на поста може да започва най-рано на 10 юли. Двамата разговаряха повече от протоколните 45 минути и останаха уединено за към час и десетина минути. Цацаров загатна още, че водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова преследва политическа цел в сегашната предизборна обстановка с повдигането на тематиката за орязване на пълномощията на основния прокурор още в този момент, преди избора на нов. За това се разгласи лидерката на Българска социалистическа партия през вчерашния ден в Асеновград. Цацаров изрази задоволство, че президентът се е разграничил от мнението на Нинова за орязването на пълномощията му в този момент и незабавно, макар че и двамата били едновременно на празника на града. Главният прокурор не пожела да разяснява изявленията на шефа на Върховен касационен съд Лозан Панов против прокуратурата и изобщо против България по време на срещите с създателите на отчетите от мониторинга на Европейска комисия. Попитан дали го е хванало позор, откакто ги е прочел, оповестени на страницата на Висш съдебен съвет, Цацаров съобщи: Не ме хвана позор от това, което аз съм споделил, не ме карайте да разясня другите, само че бъдете несъмнено, че тях не ги е позор... " - в. " Стандарт ".

"...Досега импровизирано за претенденти за основен прокурор се разясниха шефът на антикорупционната комисия Пламен Георгиев и зам. основният прокурор Иван Гешев. Името на първия бе забъркано в имотните кавги, а вторият не е декларирал желание да се кандидатира за поста. Той даже уточни, че даже и да бъде номиниран, няма да се съгласи поради персонални аргументи. Процедурата по желание на нов основен прокурор би трябвало да стартира сред шест и четири месеца преди приключването на мандата на Цацаров, т.е. още през лятото. Министърът на правораздаването и прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет (ВСС) имат пълномощия да оферират претенденти за поста. Досега нито един правосъден министър не е правил предложение при избора на основен прокурор. Номинираните претенденти би трябвало да изработят и показват идея за работата си, а пленумът на Висш съдебен съвет ги изслушва. Изборът се прави с така наречен квалифицирано болшинство - с цел да бъде определен един претендент, би трябвало да получи поддръжката на не по-малко от 2/3 от членовете на Висш съдебен съвет. На процедура най-малко 17 от общо 25 членове на съвета би трябвало да поддържат бъдещия основен прокурор. Процедурата продължава с предложение, което Висш съдебен съвет изпраща до президента, а той от своя страна може да подпише или да откаже да подпише декрет за назначението му. Ако президентът се възползва от пълномощията си, то може да е еднократно и да откаже да подпише декрет. В подобен случай процедурата се връща още веднъж във Висш съдебен съвет. Румен Радев се възползва от пълномощията си по същия метод и един път отхвърли да подпише декрет и да назначи Георги Чолаков за ръководител на Върховен административен съд, само че откакто Чолаков бе избран отново във Висш съдебен съвет, президентът подписа. При постъпването си в служба правосъдният министър Данаил Кирилов съобщи, че измежду първите му цели ще бъде изработването на механизъм за предварително преустановяване на мандатите на така наречен тримата огромни - основния прокурор и ръководителите на Върховен касационен съд и Върховен административен съд. През 2016 година бяха признати промени в Закона за правосъдната власт и с тях се вкараха подробни условия към претендентите за заемане на поста и по-специално условието за висока професионална подготвеност (знания и на практика опит в съответната област на правото). Освен това измежду условията към претендентите бяха включени и " дарба за придържане и налагане на висок етичен стандарт ", " висока професионална подготвеност: да има задълбочени познания в региона на правото, богат на практика опит в съответната област на правото, управителни и административни умения, изявени аналитични качества... " - в. " Дневник ".

Скандалът към изявлението на Десислава Радева за компанията " Луфтханза " също е измежду тематичните акценти.

" Съпругата на Румен Радев разгласява ядосан пост във Facebook, с който показва недоволството си от обслужването на немската компания и се заканва повече да не употребява услугите й. Радева не съумяла да участва на събора " На Мегдана на Другата България ", поради анулиран полет за Валенсия. Президентшата се оплака от непрофесионалното държание на чиновниците на летището във Франкфурт. Както постоянно брачната половинка на Радев е допълнила коментара си с тематична ария. Този път тя е избрала нашумялата към изборите в Герамния - " Deutschland " на " Рамщайн ". Ето какво написа Радева: " Lufthansa never again! Дълго и комплицирано е. Събор " На Мегдана на Другата България ", скърбя, че не можах да съпреживея с вас страстта. Но духом бях с вас!!! Надявам се да се срещнем следващата година във Верона! Ще се постарая да избера сигурна самолетна компания, с цел да бъда с вас всичките - 60 български фолклорни състава от 13 европейски страни! Още по-тъжно беше, че отменяйки полета ни за Валенсия 2,5 часа преди него, никой от славеното летище Frankfurt Airport не сподели едно човешко " Съжаляваме за неудобството ". Да не приказваме за тяхна служителка, която присмехулно попита " Можете ли да четете? " Иначе ситуацията е Дойчланд, Дойчланд, убер алес. " - в. " Стандарт ".

" Десислава, брачната половинка на президента Румен Радев, се ядосва във Facebook на немския авиопревозвач Луфтханза поради анулиран полет от Франкфурт за Валенсия, където трябвало да взе участие в събора на български фолклорни групи " На площада на другата България ". Раздразнението ѝ е разбираемо. Но заканата ѝ в никакъв случай повече да не употребява услугите на компанията, както и цитатът (впрочем, с дребна грешка) " Дойчланд, Дойчланд, убер алес " са леко странни за една брачна половинка на държавен глава, написа в коментар на Дойче веле и показва още: " Откраднахте доста офицери от моите Военновъздушни сили ". Нека да напомним, че Луфтханза е сериозен вложител в България. По време на визитата на немския държавен глава Франк-Валтер Щайнмайер в България президентът Румен Радев също имаше къс разговор с представител на концерна. На икономическата Кръгла маса в София Йоханес Бусман, началник на " Луфтханза Техник АД ", приказва с доста похвали за работата на компанията в България. " Ние продължаваме да растем. Радваме се, че в България намерихме татковина. " Наред с положителния опит на компанията си в България, той загатна и потребността от висококвалифицирани експерти по въздушна сигурност. Тук българският президент Румен Радев се пошегува, и то на немски език: " Откраднахте доста офицери от моите Военновъздушни сили ". Лоши последствия няма да има, само че редно ли е? Шегата на господин Радев няма да се отрази негативно на връзките с немския вложител. Същото важи и за гневния пост на госпожа Радева, още повече, че като пасажер тя има право да се ядосва. Но бива ли като брачна половинка на президента да подлага на критика поименно избрана компания, че и да трансферира виновността на тази компания върху цяла Германия? " - в. " Сега ".

Евроизборите са най-широко отразяваната тематика от новинарските издания.

" Редица нетрадиционни места в Германия ще отворят порти, с цел да предложат на жителите опция да гласоподават на идните избори за Европейски парламент, съобщи ДПА, представена от Българска телеграфна агенция. Усилията са част от акцията " Кажи Да на Европа ", самодейност, имаща за цел да активизира гласоподавателите за европейските избори, на които нормално изборната интензивност е надалеч по-ниска от тази на националните избори в Европейски Съюз. Тези специфични места ще отворят порти преди формалната дата на изборите в Германия, която е 26 май. Ако се записват за самодейността, жителите ще могат да употребяват места за гласоподаване като Центъра за авиационно образование на " Луфтханза " на 15 май, съблекалните на футболния клуб Борусия Дортмунд на 19 май и концертната зала на Филхармонията на Елба в Хамбург на 20 май. Може би най-знаковото място е в Берлин, където през днешния ден жителите можеха да пуснат хартиени бюлетини в художествената изложба на Кристиан Борос, която се намира в изработен от солиден бетонен бункер от Втората международна война... " - в. " Дневник ".

" Жалба в ЦИК против президента Румен Радев внесе ГЕРБ. Управляващата партия упреква президента, че взе участие в предизборната акция на Българска социалистическа партия. Така ГЕРБ отговори на Българска социалистическа партия, която също упрекна премиера Бойко Борисов, че взе участие в предизборната акция и употребява държавен запас за това и преди два дни внесе повторна тъжба в ЦИК и Съвет за електронни медии. Документите против Радев подадоха депутатът от ГЕРБ Тома Биков и координаторът на ГЕРБ - София Цветомир Паунов. " Президентът Радев да резервира радиомълчание във връзка с покупко-продажбите с възможни вложители, защото той не може да води вложители в страната, само че може да ги пъди ", съобщи Това Биков, откакто подава жалбата. Все едно ръководителят на футболния съюз преди три дни да приказва какъв брой зле играе " Левски ", сподели Тома Биков, разяснявайки рецензиите на Радев към ръководството. Недопустимо е индивидът, който въплъщава единството на нацията да прави политическа агитация, съобщи и Паунов. И попита къде се намира предизборният щаб на Българска социалистическа партия, да не би да е на " Дондуков " 2, тъй като синхронът Радев - Нинова е огромен. Координаторът на ГЕРБ - София обърна внимание, че претендентът за евродепутат от Българска социалистическа партия Иво Христов, някогашен началник на кабинета на президента, продължава да бъде в Стратегическия съвет на Румен Радев. Според Паунов " внушенията на Радев " са в синхрон с Корнелия Нинова. " - в. " Стандарт ".

" Българска социалистическа партия ще провежда редом броене на изборите за Европейски парламент, оповестиха от пресцентъра на " Позитано " 20. Ръководството на Българска социалистическа партия събра към двеста регионални ръководители, кметове, ръководители на общински препоръки и депутати на среща. На нея беше разискван ходът на акцията за европейските избори и организацията на изборния ден, се показва в известието. От цялата страна постъпва информация, че ГЕРБ употребяват администрацията в акцията и упражняват напън върху хората, оповестиха от пресцентъра. Кметовете, определени от Българска социалистическа партия, се оплакаха от целенасочени, засилени инспекции... " - в. " Дневник ".

" Всеки, който твърди, че стопанската система не работи, лъже. Днес брутният вътрешен артикул на България е най-голям в историята и три пъти по-висок в сравнение с през 1989 година.. " Това съобщи претендентът за евродепутат от ГЕРБ Ева Майдел по време на срещите си във водещите машиностроителни предприятия в Хасково... " - в. " Труд ".

" Почти в края на мандата на Екологичен потенциал гласувахме за основаването на Европейски орган по труда, който да следи за обществения дъмпинг във всички страни-членки. Използвам да подчертая забележителния принос на Георги Пирински по тематиката. Веднага по-късно приканих държавното управление на България да кандидатства за седалището на този орган, тъй като ние сме една от дребното страни, в които няма ситуирани европейски институции. Получих информация, че сме подали документи наред с Кипър, Латвия и Словакия. Само че те имат преимуществото да са членове на Шенгенското пространство или да употребяват еврото. Това още един път акцентира нуждата да имаме ясни национални цели, които да отстояваме в новия Екологичен потенциал и Европейска комисия - незабавното присъединение на страната ни към Шенген е един от тях. След като подадохме документи, в този момент е време за политически и експертни старания на всички равнища, с цел да покаже страната ни, че е подготвена да отбрани кандидатурата си за седалище на Европейския орган по труда. " Това съобщи в Шумен президентът на ПЕС и претендент за евродепутат от листата на " Българска социалистическа партия за България " Сергей Станишев... " - в. " 24 часа ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР