Започнатата още преди 40 години сграда се намира близо до

...
Започнатата още преди 40 години сграда се намира близо до
Коментари Харесай

"Трейс", ГБС и "Климатроник" искат да строят детската болница за 100 млн. лв.

Започнатата още преди 40 години постройка се намира покрай " Майчин дом ".

© Цветелина Белутова Само три предложения са подадени в търга за планиране и строителство на национална детска болница в София. Те са на три консорциума с водещи участници българските компании " Главболгарстрой ", " Трейс груп холд " и " Климатотрник ". Прогнозната стойност на оповестената от Министерството на здравеопазването поръчката е внушителните 95.4 млн.лв. и прдизвика разногласия още при оповестяването ѝ през лятото. Победител ще бъде определен до 40 работни дни.
Идеята на здравното министерство е строителят да употребява старите три корпуса до " Майчин дом ", чиято първа копка е още от 1978 година, а стоманобетонните структури - от 1991 година Оттогава постройките са изоставени, само че вместо да се съборят и на тяхно място да се построи нова болница ще се реконструират.

Кои са претендентите

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Първи са подали документи ДЗЗД " Детска болница София ", в която вземат участие компанията за климатици " Климатроник " в партньорство с непознатите " Иновасионес техникос енд семантасион САДЕСВ " и " Проес консулторес СА ". " Климатроник " има едвам 30 млн.лв. доходи за 2018г. и публично се занимава с " създаване на водопроводни, канализационни, отоплителни и климатични съоръжения ", заради което присъединяване му в тази процедура е меко казано противоречиво. Но сдружението, със притежател Цветелина Персийска, беше претендент и в търга за построяването на две компресорни станции за продължението на " Турски поток " през България за 350 лн.лв., а през лятото компанията беше определена да рекултивира сметището в Свищов, където след това избухна пожар. Което демонстрира, че има ясно пренасочване към инраструктурните планове.

Вторият консорциум включва " Главболгарстрой " и други две сдружения от групата - " ГБС-Пловдив " и " ГБС Интернешънъл ". Фирмите от холдинга в последно време завоюваха поръчки за стотици милиони - за създаване на компресорни станции за продължението на " Турски поток " (350 млн. лева.), за връзката на Околовръстното шосе в София с Южната дъга (142 млн. лева ), градежа на автомагистрала " Европа " сред Драгоман и Сливница (над 117 млн. лева.), за права преди тунел " Железница " на автомагистрала " Струма " (34 млн.лв.), за пречиствателни станции в Тутракан и Пловдив (съответно над 25 млн и 60 млн.) и други

Третото обединяване е " Здраве за децата на България ", в което влизат " Трейс груп Холд ", " Смарт билд ", " Монолит " и " Инжпроект ". Въпреки че " Трейс " са отпред на класацията на " Капитал " за най-големите строителни компании в България по оборот за 2018 година, те от известно време биват остранявани от инфраструктурните процедури, в които взимат присъединяване. Фирмата беше отстранена от надпреварата за връзката на Южната дъга на околовръстния път на София с " Цариградско шосе ", за двете прави преди и след тунел " Железница " на " Струма ", и за двете поръчки за автомагистрала " Европа ". Строителната компания е отстранена и от няколко по-малки търга - за ремонт на 20 км път Гулянци - Долна Митрополия и на 16 км от път IІ-62 Дупница – Клисура. Противоречив търг

Обществената поръчка на Национална детска болница беше обжалвана от една строителна компания - " Хидрострой " и от Камарата на архитектите пред Комисията за зашита на конкуренцията (КЗК). И двете тъжби бяха отхвърлена от Комисия за защита на конкуренцията, само че все пак си заслужава да се напомнят доводите на архитектите, че в поръчката има редица пропуща, които я опорочават. Спорд тях техническото задание за планиране е било ненапълно, както все още на разкриване на процедурата, по този начин и след смяната в обявлението за нея, и не съдържа минималните изходни данни, които са нужни за правене на оферта за планиране, а оттова и на оферта за осъществяване на строителството и реализиране на авторски контрол. КАБ показва още, че липсва градивна експертиза и отчет от осъщественото изследване.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР