Започната е процедурата за включване на Столична община в Системата

...
Започната е процедурата за включване на Столична община в Системата
Коментари Харесай

Столична община се включва в Системата за електронни бюджетни разплащания

Започната е процедурата за включване на Столична община в Системата за електронни бюджетни разплащания (СЕБРА). Това значи, че бюджетните й средства ще се обслужват от Българската национална банка, като има опция във всеки миг да се прави информация за придвижването на парите.  Това разгласи заместник-кметът на Столична община Дончо Барбалов.

Решението за това беше взето през юни тази година. Тогава Столичният общински съвет прие единомислещо предложение за поетапно включване на Столична община в Системата за електронни бюджетни разплащания.

Това е система за наблюдаване на заплащанията от включените в нея юридически лица, както и за ръководство на заплащанията в границите на авансово заложени предели. В същото време се резервира финансовата автономност на Столична община при ръководството и разходването на средствата по нейния бюджет.
София е първата община, която беше поканена от Министерство на финансите за включване в СЕБРА, заяви Барбалов.
Според него преимуществата от включването са:  възстановяване на касовото ръководство и надзор на общината върху средствата и заплащанията и опция за наблюдаване в действително време на левовите заплащания на всички единици на общината, които са включени в Системата за електронни бюджетни разплащания.
Основният паричен запас на Столична община се концентрира по сметки, обслужвани от Българска народна банка, което подсигурява цялостна сигурност на тези средства.
Тъй като броят на подведомствените разпоредители с бюджет на Столична община е забележителен, тяхното включване в СЕБРА ще се прави поетапно. Първи са общинските сметки на централно равнище, а на идващ стадий - тези на районните администрации, добавя Дончо Барбалов.
За да се обезпечи банковото обслужване при заплащане на локалните налози и такси от столичани, както и за застраховане на дирекция " Общински доходи ", разплащателни сметки на Столична община ще не престават да се поддържат и в търговски банки. Наличността по тези разплащателни сметки ще е сведена до минималната нужна за настоящата активност.

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР