Започнало е издирване на алпиниста Боян Петров, който на 10

...
Започнало е издирване на алпиниста Боян Петров, който на 10
Коментари Харесай

Няма връзка с алпиниста Боян Петров при опита му за изкачване на Шиша Пангма 


Започнало е търсене на алпиниста Боян Петров, който на 10 април отпътува за Тибет, където по проект би трябвало да нападна най-ниския от осемхилядниците Шиша Пангма. Това заяви Министерството на външните работи, само че без да посочва името на българина, в отговор на питане на „Дневник“ на 6 май вечерта откакто маджарски планинар, чиято експедиция също е под върха, заяви, че никой не е виждал Петров през последните няколко дни.

Тази заран брачната половинка на алпиниста Радослава Ненова заяви в пост във „Фейсбук“, че „Боян е в неопределеност от дни, някъде по ската на връх Шиша Пангма. Със сигурност е направил опит да се качи на върха, тъй като палатката му е била на лагер 3. Времето внезапно се е влошило и другите момчета са слезли в базовия лагер. Те са се движили един ден след него…спасителна акция сега не е допустима. Най-рано на следващия ден ще тръгнат да го търсят. „

Екипът на българския планинар в София изясни пред „Дневник“, че към този момент няма аргументи за терзание, тъй като Петров всекидневно е по-бърз от другите и се движи нагоре с ден напред, а и тази обстановка, при която няколко дни няма връзка с него, е нормална. „Няма ясни признаци, че Боян има проблем“, разясниха от екипа.

Какво се знае

На 6 май дежурният в посолството на България в Пекин е получил по факс съобщение за български жител, който е в неопределеност на територията на Тибетския самостоятелен регион. Името не се загатва. Той е бил член на интернационална експедиция, която е имала позволение за нанагорнище на връх Шиша Пангма (8027 м). Предприета е интервенция по издирването му, споделят от Министерство на външните работи без детайлности какво значи това.

Министерство на външните работи е по отношение на роднините на българския жител и оказва цялостно подпомагане на тях и на китайските управляващи, се споделя още в известието на министерството, изпратено до „Дневник“ на 6 май вечерта. „Дневник“ се въздържа да разгласява информацията, до момента в който няма повече реакции какво тъкмо се случва.

На 7 май в профила си във „Фейсбук“ брачната половинка му Радослава Ненова също показа информацията, с която разполага. „Отлагах този пост, с цел да си представям още малко, че всичко е наред. Но историята постепенно плъзна по непознати уеб сайтове, а към този момент и във външно министерство. Боян е в неопределеност от дни, някъде по ската на връх Шиша Пангма. Със сигурност е направил опит да се качи на върха, тъй като палатката му е била на лагер 3. Времето внезапно се е влошило и другите момчета са слезли в базовия лагер. Те са се движили един ден след него…спасителна акция сега не е допустима. Най-рано на следващия ден ще тръгнат да го търсят. Държа непрекъсната връзка с тях по сателитния телефон. В планината хората стават повече от семейство и знам че ще създадат всичко по силите си тази история да приключи добре. За хора захласнати от осемхилядниците базов лагер е повече от дом, а снежния скат им работи като лампа на пеперуда…..едни от най-силните другарства съм направила в планината, като опиат е ….“, написа тя.

Според информация, подадена от унгарския планинар Давид Клайн, (Клайн и италианците Марио Виелмо и Себастиано Валентини са част от експедицията на Петров, само че той се катери соло – бел. ред.) представена от локални медии, на 6 май Боян Петров е разгласен за търсене. По данни на Клайн Петров е почнал изкачването на 29 април. Видян е с бинокъл от базовия лагер да се придвижва към лагер 3, който е на височина от към 7400 м. На 5 май трима украински алпинисти и шерпи са достигнали този лагер, където са разкрили единствено палатката на Боян Петров, навята от сняг.

От екипа на българския планинар в София позволяват, че поради утежняване на времето се е наложило да слезе до Лагер 1 или 2, които са добре снабдени с храна и да изчака отминаване на неприятното време. Заради сигнала, подаден от унгареца и италианците обаче отговарящият за сигурността в базовия лагер офицер е алармирал за неналичието на Петров и е наредил започване на издирването.

От информацията на унгареца Давид Клайн, представена от медии, се схваща, че времето се е влошило и по тази причина тримата са се отказали от офанзива на върха. Самият Клайн споделя, че тази обстановка на неопределеност не би трябвало да води до крайни изводи – поради опцията българският планинар да е в някой от по-долните лагери.

Лошото време – най-малко до 12 май

По информация на екипа на Петров в София времето в региона на Шиша Пангма няма да е положително за офанзива на върха най-малко до 12 май. Това е и повода шерпите да не желаят да тръгнат до Лагери 1 и 2, с цел да потърсят дали Боян Петров е там.

Засега никой от другите алпинисти също не се наема да потегля нагоре.

Боян Петров по традиция самичък нападна върховете, което се дължи на всекидневно по-голямата експедитивност, с която се изкачва. В стила му е и предпазливостта, която не включва офанзива при неприятни метеорологични условия или висок риск. Обичайно не взима със себе си и сателитния си телефон, с цел да облекчи тежестта в багажа си. Това прави невъзможна и връзката с него до момента в който е в трасето над базовия лагер.

По данни на алпиниста Алън Арнет, който следи експедициите на Еверест и другите осмехлиядници, за офанзива на Шиша Пангма тази година позволение имат не повече от 10 алпинисти.

Плановете на Боян Петров

След следващ сполучлив сезон през 2017 година с два изкачени осемхилядника (Гашербрум II и Даулагири) един от най-успешните български алпинисти Боян Петров се насочи на 10 април към Тибет, с цел да нападна първо Шиша Пангма, а по-късно и Еверест., които са част от плана му „Българин на 14х8000“. До момента по-малко от 20 алпинисти в света са съумели да се окичат с хималайската корона като не са употребили О2 при изкачванията на 14-те най-високи върхове на планетата.

Шиша Пангма финален път е нападнат от българи напролет на 1999 година Тогава Дойчин Василев и Карина Сълова съумяват да изкачат централния връх на Шиша Пангма (8013 м). Именно този връх е последният осемхилядник, който и до момента още няма българско нанагорнище. След няколко взаимни експедиции с други алпинисти през годините Боян Петров още веднъж потегли на независимо нанагорнище, осведоми dnevnik.bg
Източник: barometar.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР