Започналите в началото на август доставки на 10-нанометрови чипове не

...
Започналите в началото на август доставки на 10-нанометрови чипове не
Коментари Харесай

Докога ще продължи дефицитът на Intel процесори

Започналите при започване на август доставки на 10-нанометрови чипове не вземат решение генерално казуса с дефицита на процесори от Intel, съгласно източници от тайванската промишленост

районен съд промишлеността не има вяра, че дефицитът на процесори може да бъде преодолян преди началото на 2020 година (снимка: CCO Public Domain)

На фона на продължаващия дефицит на процесори на Intel и евентуалната опасност от нови търговски наказания на Съединени американски щати, производителите на електронни джаджи и преносими компютри свиват производството си в Китай, сочи разбор на Digitimes.

Сред тайванските производители на преносими компютри и мобилни устройства по контракт с огромните марки пораства паниката от неустойчивостта на районен съд пазара и продължаващия дефицит на процесори от Intel, споделят източници от промишлеността.

Въпреки че от началото на август Intel стартира доставки на десето потомство мобилни процесори Core, основани на архитектура Ice Lake и създадени по 10-нанометров софтуерен развой, контрактните производители към момента предвиждат разочароващи размери за втората половина на 2019 година

Скептични прогнози

Основната причина за консервативните прогнози е скептицизмът на промишлеността, че дефицитът на процесори може да бъде преодолян преди началото на 2020 година Освен това, на фона на продължаващата комерсиална война сред Съединени американски щати и Китай с вероятността за въвеждане на нови мита, доста тайвански компании съществено обмислят опцията да изтеглят от Китай част от  производството си.

Най-консервативната прогноза за идващите шест месеца направи тайванският производител на преносими компютри Compal Electronics. Според компанията, разочароващите резултати от продажбите през втората половина на 2019 година ще бъдат провокирани от продължаващия дефицит на процесори на Intel, който се чака да отшуми изцяло едвам през първото тримесечие на 2020 година

Източници от тайванската промишленост считат, че през третата четвърт на 2019 година ще се следи спад в продажбите на преносими компютри. Съживяването на пазара, съгласно тях, ще настъпи едвам през четвърто тримесечие на годината.

Обещанията на Intel

При показване на 11 нови мобилни процесора Core от десето потомство, направени по 10-нм технология, Intel даде обещание първите портативни компютри на тяхна база да се появят в магазините преди коледния сезон. Такива модели към този момент демонстрираха на ревюто Computex 2019 в Тайван компании като Acer, Dell, HP и Lenovo.

В края на август Intel също по този начин възнамерява да разшири линиите си процесори Ice Lake-U и Ice Lake-Y с нови многонишкови решения за високопроизводителния сегмент и за бизнеса, а до края на годината да разшири листата си от 10-нм чипове до 35 модела.

Освен това Intel не бърза да отпише предходната 14-нм архитектура Skylake и има намерение да понижи недостига на процесори с новите мобилни чипове от 10-то потомство с архитектура Comet Lake въз основа на модифицираната 14-нм технология, известна още като „ 14nm+++ ”.

Продължаващ недостиг

Недостигът на мобилни процесори на Intel продължава към този момент втора година. След като неведнъж отлагаше датите за стартиране на 10-нм процесори – първо за 2017 година, по-късно за втората половина на 2018 година и най-после за втората половина на 2019 година – Intel съумя при започване на есента на 2018 година да предложи единствено мобилни чипове от осмо потомство с усъвършенствана 14-нм технология – това бяха икономичните Core U с кодово име Whiskey Lake и супер-икономичните Core Y с кодово име Amber Lake.

В началото на септември 2018 година Digitimes писа за терзанията на производителите на преносими компютри по отношение на следващото закъснение на 10-нм чипове и неналичието на 14-нм процесори Intel Whiskey Lake и Amber Lake, показани по това време. Поради дефицита на нови мобилни чипове, доста огромни производители на потребителска електроника бяха принудени да намалят прогнозите си за доставки.

Притиснати, производителите на преносими компютри се концентрираха върху „ обновени ” модели със остарели процесори и спомагателна функционалност, или даже единствено с бонус софтуерни пакети. Някои производители на преносими компютри подчертаваха върху геймърските и бизнес модели.

Факторът AMD

През пролетта на 2019 година AMD облекчи обстановката на районен съд пазара, като показа редица процесори Ryzen Pro и второ потомство Athlon Pro, направени по 14- до 12-нм софтуерни процеси.

Първите бизнес преносими компютри с мобилни процесори AMD от ново потомство на HP, Lenovo и други производители излязоха в края на второто тримесечие. На фона на неналичието на процесори на Intel, редица производители започнаха да употребяват AMD чипове по-активно, само че това не реши изцяло казуса с недостига.

Игра на мита

Администрацията на президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп взе ненадейно решение този вторник за унищожаване на новите митнически цени за редица китайски артикули и наложи мораториум върху новите мита за високотехнологични артикули като смарт телефони, преносими компютри и гейминг хардуер.

Списъкът с артикули, за които въвеждането на нови цени е изцяло анулирано, включва 25 типа артикули, които са значими „ за здравето, сигурността и поради други фактори ”, включително столчета за кола, транспортни контейнери, кранове, някои типове рибни артикули, Библията и друга религиозна литература, отбелязва Ню Йорк Таймс.

Мораториумът върху въвеждането на мита върху преносими компютри и джаджи ще продължи до 15 декември, когато стартира сезонът на коледните разпродажби. Решението беше взето в резултат на възходящия напън от американските компании и потребителски организации по отношение на вредите, нанесени на търговията в страната от борбата с Китай.

С новите си решения администрацията на Тръмп се надява да задържи цените на електронните джаджи, които неизбежно биха скочили преди най-силния сезон на продажби през годината.

„ Токсичното ” произвеждане в Китай

Тайван, от своя страна, отбелязва, че въвеждането на нови 10-процентови мита със закъснение от няколко месеца не способства за унищожаване на напрежението и несигурността в ИТ промишлеността, зародили вследствие на комерсиалната борба сред Съединени американски щати и Китай.

Много тайвански компании, както производители на подготвени устройства, по този начин и производители на съставни елементи от веригите за доставки, от дълго време възнамеряват да изнесат от Китай част от оборудванията си, с цел да защитят продуктите си от спомагателни мита, когато се продават в Съединени американски щати.

Перспективата за въвеждане на нови мита – даже със забавяне, единствено ускорява решимостта им да създадат това, разяснява Digitimes.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР