Започналите през 2020 г. тенденции се разгърнаха през 2021 г.

...
Започналите през 2020 г. тенденции се разгърнаха през 2021 г.
Коментари Харесай

Рекорден брой продажби на жилища у нас

Започналите през 2020 година трендове се разпростряха през 2021 година и жилищният пазар продължи да притегля купувачи за лично прилагане и живот в по-качествена среда, в по-просторни и светли жилища. Това обуслови продължаващото търсене на по-големи жилища, а новото строителство остана най-предпочитано.

" Още при започване на 2021 година имотният пазар даде поръчка за идна сполучлива година и съумя да резервира темпове през всички месеци, макар последвалите талази на пандемията и наложените ограничавания. Така имотният пазар съумя да загърби последствията от COVID-19 и компликациите, които пандемията провокира през 2020 година и да възобнови възходящия си тренд. Освен на търсещите нов дом, той съумя да притегли вниманието и на вложителите, трансформирайки се за следващ път в сигурен кей за спестявания и дълготрайни инвестиции " споделя Полина Стойкова MRICS, изпълнителен шеф на BULGARIAN PROPERTIES.

Жилищното кредитиране бележи рекорден растеж през 2021 година, а лихвените проценти не престават да спадат. Средната работна заплата в София нараства с по-бърз ритъм от цените на жилищата, надхвърляйки 2000 лева и задържайки достъпността на жилищата на отлични равнища.

Всичко това докара до един натоварен и на моменти даже еуфоричен жилищен пазар, който оставя огромна част от търсенето неудовлетворено.

Средната цена на закупените в София през третото тримесечие жилища по данни на BULGARIAN PROPERTIES е 1 200 евро/кв.м. при 1 175 евро/кв.м. през второто тримесечие и 1 115 евро/кв.м. година по-рано.

Това съставлява растеж от 7.6% на годишна база, който се резервира подобен с този от второто тримесечие – 8.8% и доста надвишава маркираните през предходните тримесечия растежи от към 2-3%.

От пролетта интензивността се ускори, на пазара се върнаха всички видове купувачи, включително и тези, търсещи с капиталова цел и това даде нов подтик за развиване и ускорение на растежа на цените.

Средната обща цена на закупените жилища през 3-тото тримесечие нараства до 116 750 евро при 100 500 евро през второто тримесечие и 100 260 евро приблизително за 2020 година

Новосключените покупко-продажби в София за 9-месечието на 2021 година бележат растеж с 25% по отношение на 2020 година и с към 10% по отношение на 2019 година Тук са отразени покупко-продажбите, подписани с парцели ново строителство, все още на тяхното подписване и дават справедлива картина на действителното повишаване на размерите продажби в столицата.

Към момента на сформиране на този разбор към момента няма данни от Агенцията по вписванията за 3-тото тримесечие, само че изнесените по-рано данни за второто тримесечие демонстрираха ясната наклонност за повишаване на размерите продажби с към и над 40% по отношение на 2020 година и с близо 30% по отношение на предпандемичната 2019 година

Стойността на коефициента на досегаемост към средата на 2021 година е 1.11. Той резервира равнищата от предходната година и даже бележи известно усъвършенстване, като продължава да клони към 1, т.е. малко над 1 междинна месечна софийска заплата е нужна за закупуване на 1 кв.м. жилищна повърхност в София. Това става допустимо заради продължаващия растеж на междинната заплата в столицата, която през второто тримесечие по данни на Национален статистически институт към този момент е 2 072 лева Това е с близо 14% над равнището ѝ за същия интервал на предходната година.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР