Започналата тенденция на повишение на лихвите и очакванията този процес

...
Започналата тенденция на повишение на лихвите и очакванията този процес
Коментари Харесай

Лихвите по кредитите уверено тръгват нагоре

Започналата наклонност на покачване на лихвите и упованията този развой да се ускори до края на годината не плаши потребителите на ипотечни заеми. За първите два месеца на годината отпуснатите жилищни заеми бележат обилни растежи, демонстрират данните на Българска народна банка.
Така да вземем за пример единствено през февруари са отпуснати жилищни заеми в левове за близо 500 млн. лева, с което общият им размер доближава 16.8 милиарда лева Годишният растеж по отношение на февруари 2022 година е 18.1%, а месец преди този момент повишаването бе с над 17%.
В същото време статистиката на Българска народна банка демонстрира, че в края на февруари лихвите на новоотпуснатите жилищни заеми за семействата леко нарастват. Средно лихвата е 2.65% - с 0.03 п.п. повече от януари и с 0.06 п. п. повече от преди година. С всички такси и комисиони годишният % на разноските се покачва до 2.89%.
Много по-сериозно се подвига на годишна база междинната рента при потребителските заеми - в края на февруари Българска народна банка регистрира 8.37% междинен лихвен %, което и с 0.62 п. п. повече от февруари м.г. Спрямо предния месец обаче се вижда леко намаляване на лихвите по новоотпуснати депозити - евентуално някои банки са стартирали промоционални оферти през февруари. С таксите цената на потребителските заеми доближава приблизително 8.88% през февруари.
" Въпреки интервенциите на ЕЦБ, свързани с покачване на лихвите, почнали още предходната година, у нас това до момента не се е отразило осезаемо на банковия пазар. Причината е, че той е доста ликвиден и има задоволително запас, с цел да забави тези процеси на повишение на лихвените равнища ", разяснява тези дни пред Българска телеграфна агенция Десислава Николова от платформата " Моите пари ". Според нея нея в идващите месеци доста по-забързано банките ще стартират да подвигат лихви, тъй като протичащите се разтърсвания в банковия бранш в Съединени американски щати и в Европа са предизвикателство в чисто макроикономически аспект във връзка с неустановеност. Умерените упования са лихвите по ипотечните заеми да се покачат до края на годината с 1-1.5 процентни пунка, позволява Николова.
У нас лихвите на по-голямата част от заемите са обвързани с доходността на депозитите, която към момента стои на съвсем нулеви равнища. Това е и повода банките да не са подхванали към момента всеобщо покачване на лихвите по настоящите контракти за заеми. Корекции се вършат най-много по заеми, договорирани в евро, където базата е показателят EURIBOR. Според данните на Българска народна банка междинната рента по новоотпуснатите депозити в левове през февруари е 0.35% като за една година покачването е с 0.27 п.п.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР