Започналата от пролетта тенденция за увеличаване на цените на декар

...
Започналата от пролетта тенденция за увеличаване на цените на декар
Коментари Харесай

4500 лв. за декар чернозем в Добруджа

Започналата от пролетта наклонност за увеличение на цените на декар земя в Добричка област продължава. Рекордите са в крайморската община Балчик, в която покупко-продажби за декар чернозем се подписват към този момент на 4500 лева за дка. По-високите цени са за землищата на селата Соколово, Гурково, Царичино, показва Николай Колев от организация за недвижими парцели в Балчик, представен от agri.bg. Само преди месеци, през април, черноземът се котираше до 4000 лева за дка. За една година скокът в цените на земеделската земя в Добруджа доближава до 30%, заяви Николай Колев.
Един от факторите, който въздейства върху пазара на земеделска земя, е рентата, безапелационен е специалистът. Очакванията на купувачите са за по-високи равнища спрямо есента на 2021 година и по тази причина са подготвени да броят до 4000-4500 лева за декар. Към момента в община Балчик се цитират ренти от порядъка на 170-180 лева на дка.
Вложенията в чернозем подсигуряват възвръщаемост и дават успокоение. Хората се уплашиха от инфлацията и изтеглиха парите си от банките, разяснява брокерът. На този стадий парите на влог не носят дивиденти поради ниските лихви по депозитите.
Възходящата наклонност в цените на земеделската земя се регистрира освен в община Балчик. Скок бележат и цените на нивите в община Генерал Тошево, в която има едри аграрни стопанства и висока категория земя. Дори в землищата на Тервел и Крушари към този момент има ниви с цени над 3000-3500 лева за дка.
По данни на статистиката за 2021 година декар чернозем в Добричко е по-скъп с 73,4% по отношение на междинната стойност за страната. Обобщените данни демонстрират, че нивите в общините Балчик, Каварна, Ген.Тошево, Добричка са измежду най-търсените и надлежно най-скъпите.
Поглед в годините обратно демонстрира, че земята в Добруджа е коствала приблизително 1256 лева за дка през 2014 година През идващите икономически сезони нараства приблизително с към 200 лева годишно и през 2017 година минава 2000 лева за дка.
 
 
style= " margin: 1rem; background-image: initial; background-position: initial; background-size: initial; background-repeat: initial; background-attachment: initial; background-origin: initial; background-clip: initial; " >

 
  class= " MsoNormal " >
  class= " MsoNormal " >

 >
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР