Започнала е работата по създаването на информационна система за мониторинг

...
Започнала е работата по създаването на информационна система за мониторинг
Коментари Харесай

Започнала е работата по информационна система за мониторинг на недостиг на лекарства

Започнала е работата по основаването на осведомителна система за мониторинг на дефицит на лекарствени артикули на територията на страната в Изпълнителната организация по медикаментите /ИАЛ/.

Това оповестиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването, като прецизират, че това се случва, макар че проектозаконът към момента в Народното събрание. Изграждането на системата е планувано в проектозакон, утвърден от Министерски съвет на 13 декември 2017 година за ограничение на паралелния експорт на медикаменти. От ведомството прецизират, че тя ще даде опция за следене на информацията на действителните количества лекарствени артикули в действително време и опция за своевременен надзор по ограничение на успореден експорт при потвърден дефицит.

По данни на здравното министерство за 2017 година в ИАЛ са постъпили уведомления за експорт от 36 търговци на едро с лекарствени артикули. Извършени са 480 инспекции на търговци на едро и дребно. Приключилите в границите на 2017 година наказателни производства са 50.
При инспекции на главните дистрибутори за аптечния пазар са открити осем случая на продажби от аптека към търговци на едро с лекарствени артикули и за тях са формирани двустранни административнонаказателни производства, се споделя в информацията от министерството. От нея оказва се още, че ИАЛ дава наличната информация за постъпилите уведомления за иден експорт на Национална агенция за приходите, за при данъчни проверки или писмено констатиране на експорт без уведомления, да се получи противоположна информация. При съответни инспекции, осъществени взаимно с органите на Национална агенция за приходите, са били установени неведнъж декларирани по-големи количества от действително изнесените лекарствени артикули.

Министерството на здравеопазването добавя, че при непредставяне на достъп до софтуера за продажби и фактури, които постоянно не се съхраняват в аптеките, органите на ИАЛ постановат глоба от 500 лева или 1000 лева за несъблюдение на предписание. Поради това е основана организация тези инспекции да се правят от взаимни екипи на ИАЛ, Национална агенция за приходите и ГДБОП като през декември са тествани 30 аптеки, четири търговци на едро с лекарствени артикули и три лечебни заведения.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР