Започнаха разкопките на голяма тракийска резиденция в Родопите. Археологическата есен

...
Започнаха разкопките на голяма тракийска резиденция в Родопите. Археологическата есен
Коментари Харесай

Започнаха разкопките на голяма тракийска резиденция в Родопите

Започнаха разкопките на огромна тракийска резиденция в Родопите. Археологическата есен край кирковското село Бенковски към този момент се финансира от локалния бизнес.

В гъстата гора над Бенковски години наред не е стъпвал човешки крайник. Зоната е била гранична, по тази причина и едвам неотдавна археолозите откриват дългия към половин километър скален хълм, за който се допуска, че е пазел тракийската резиденция.

„ Разбира се, има още доста неясноти, вътре населено място ли има, какво има и така нататък, само че все по- несъмнено става, че на хълма е имало тракийска резиденция от IV – III век прочие Христа, която е функционирала по този начин може би”, изясни археологът проф. Николай Овчаров.

В камъните в гората, археолозите виждат контурите на населено място от мащабите на Перперикон, само че с тази разлика, че там след траките животът е западнал.

„ Тук можем да установим доста добре по какъв начин са протичали контактите и връзките с Егейския бряг, с гръцките колонисти и тракийските племена”, съобщи археологът доцент Здравко Димитров.

Преди две години в подножието на хълма разкриха гроб на тракийска принцеса, чието знатно родословие е събрано в шепа сребърни украшения.

Частичните разкопки са с пари от локалния бизнес и ще продължат месец. За цялостното откриване на античната царска резиденция след това ще се разчита на страната.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР