Започнаха проучванията на откритите останки от древен двор от Антична

...
Започнаха проучванията на откритите останки от древен двор от Антична
Коментари Харесай

В Кюстендил започнаха проучванията на откритите останки от древен двор от Антична Пауталия

Започнаха изследванията на откритите остатъци от античен двор от Антична Пауталия, датиран от интервала II-VI век след Христа в реновиращия се парк " Галерията " в центъра на Кюстендил.

На пауталийския двор попаднаха строителите, които трансформират напълно аранжирането и екстериора на парка пред художествената изложба " Владимир Димитров-Майстора ", предава БНР. Находката попада под водното огледало и под стълбището към самия комплекс. При първичната оценка откритите фрагменти от двора и част от постройката са от преди повече от 15 века. Дворът е на две равнища. Запазени са част от основите и колонадата, корнизи на към 50-60 квадратни метра. В съседство е открита и мозайка. Има предложение античният пауталийски двор, както и други археологически находки, открити преди време край галерията, да се оформят като непрекъсната експозиция пред галерията, да се построи и ситуира нещо като " прозорец към древността " и да се впише като част от алеите и орнаментиката на парк " Галерията ".

Реновирането на парка със средства по програмата " Региони в напредък " напредва с доста положителни темпове, а крайният период за завършването е 7 септември тази година.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР