Започнаха преговорите за съставяне на правителство между Продължаваме промяната“, БСП,

...
Започнаха преговорите за съставяне на правителство между Продължаваме промяната“, БСП,
Коментари Харесай

Преговорите за кабинет: България да стане финансов хъб в региона

Започнаха договарянията за сформиране на държавно управление сред „ Продължаваме промяната “, Българска социалистическа партия, „ ИТН “ и „ Демократична България. Водещ на публичната дискусия по тематика " Икономика "  беше съпредседателят на " Продължаваме промяната "  Кирил Петков. Политическа партия бяха представлявани и от Даниел Лорел, Калина Константинова и Ирена Младенова.

Представители на Българска социалистическа партия бяха Димитър Данчев, Румен Гечев и Петър Кънев. Експертната група на Демократична България бе показана от Петър Василев, Кристиян Кирилов, Иван Матов и Георги Ганев. А от групата на „ ИТН “ бяха Пламен Данаилов, Деляна Иванова, Любомир Каримански и Мика Зайкова.

Кирил Петков акцентира, че голяма част от точките в стратегиите на четирите партии се припокриват. Той посочи като основни моменти намаляването на административната тежест, превъзмогването на следствията от рецесията поради пандемията посредством ускорение на имунизацията по либерален метод, потребление на капацитета на индустриалните зони с функционалност на предприятия, които могат да докарат добавена стойност, обвързване на науката и бизнеса чрез ясни тласъци. Нужно е и използване на капацитета на българите в чужбина за стопанската система, както и да има финансово подплатена държавна политика в поддръжка надарени българи и за връщането на българите, които учат в чужбина.

Сред предложенията на Политическа партия е създаването на ръб за нововъведения , взаимно с културното и просветното министерство. И още - тласъци за университетите, с цел да работят дружно с бизнеса, като крайната цел още веднъж е ускорение на нововъведенията. Важно е и одобряването на България като финансов хъб посредством разкриване на финансови центрове на интернационалните компании, с цел да може страната да се възползва оптимално от ниските налози. А чуждите сдружения да употребяват България за оптимизация за данъчни цели, т.е. с цел да понижат налозите си. От Политическа партия оферират и Министерството на стопанската система да стане Министерство на стопанската система и на нововъведенията. 

Сред целите на " Демократична България " е стопанска система на високата добавена стойност, реализирана чрез развитие на нововъведенията, повишение на конкурентоспособността, развиване на човешкия капитал, удобна административна и бизнес среда. Предлага се ребрандиране на България като капиталова дестинация, както и ускорено възстановяване на ръководството на държавните предприятия. Сред краткосрочните ограничения бе посочено отпадането на всевъзможни ограничавания върху бизнеса поради пандемията, което те обвързаха с ускорена имунизация. Друга краткотрайна мярка е вдишване на осигуровките от страната за прочут интервал от време за затворени или лимитирани бизнеси и за бизнеси, които отварят нови работни места, продължение и възстановяване на успеваемостта на ограниченията 60/40 и 80/20.

Демократична България предлагат пренастройването на администрацията - тя да е в помощ на бизнеса при осъществяването на регулациите. Необходим е и преглед на държавните предприятия, включително да се реши кои от тях могат да бъдат приватизирани, цялостна и постоянна гласност на финансовите резултати на акционерните сдружение, а когато предприятието има обществена функционалност, наложителното да се регистрира постигането ѝ. За " Демократична България " е значимо да се направи преразглеждане на холдинговата архитектура, за образец бяха дадени Държавната консолидационна компания и Българският енергиен холдинг.

Сред краткосрочните ограничения на Има Такъв Народ е  разрешаването на казуса с инфлацията.  Да се подхващат ограничения в отговор на инфлацията посредством инструментариума на паричната политика. Нужно е да се постигане и последователно устойчиво икономическо развиване. Това минава през добра нормативна среда, ефикасна и ефикасна обществена администрация, конкурентоспособност и ресурсна обезпеченост, превъзмогване на междуфирмената задлъжнялост посредством ускоряване процеса по неплатежоспособност и разпродажба. Друго предложение на Има Такъв Народ е с смяна в Търговския закон да се разреши основаването на нов тип сдружение, което да дава по-голяма еластичност на стартъпите и данъчни тласъци за започващите предприятия при избрани условия. А смяна в Закона за публичните поръчки ще подсигурява по-голяма прозрачност.

Сред предложенията на Има Такъв Народ е тестов интервал при смяна на дадена нормативна уредба, смяна в Закона за концесиите и преразглеждане на сегашните концесионни контракти. Беше упоменато и въвеждането на обслужване на едно гише, както и да има цифрова платформа, където компаниите на база критериите на личния си бизнес да намерят подобаващите за тях стратегии за поддръжка. Предлага се  част от налозите да остават в общините, създаване на районна тактика за хармоничното развиване на районите, повишение подвижността и свързаността на дребните обитаеми места, също бяха измежду предложенията на партията на днешната полемика.

От партията на Слави Трифонов са съгласни с предлагането на Политическа партия за преобразуването на Министерството на стопанската система в Министерството на стопанската система и нововъведенията. Беше дадена концепция за основаване на Агенция за ръководство на данните. За Има Такъв Народ е значимо и да се откри връзка сред нововъведенията и защитата, като се планува основаването на районен център за стимулиране на връзка сред тях.

За Българска социалистическа партия цели са насърчаването на вложенията , битката с корупцията, поддръжката за дребните и междинните предприятия, подобряването на бизнес средата, насърчаването на износа и нововъведения и ефикасното ръководство на държавните сдружения към Министерството на стопанската система. Тези цели ще бъдат реализирани и посредством ефикасното потребление на еврофондовете и Плана за възобновяване и резистентност. Предложено беше към Министерството на стопанската система да има обществен указател на неприятните и положителните административни практики. А към парламентарната икономическа комисия да има публичен съвет, който да изследва проблемите в икономиката. Съветът би трябвало да направи дълготраен разбор и да предложи съответни решения. Левицата поддържа концепцията за налагане на страната като главен регулатор и притежател на активи от основно значение за националната сигурност на страната - да вземем за пример БДЖ. От Българска социалистическа партия са против приватизацията на Българската банка за развиване и против концесионирането на пътищата.

За социалистите е значимо икономическата стратегия на страната да обезпечава догонващ средноевропейския стопански напредък, което би трябвало да стане на търпима обществена цена. Акцент беше подложен и върху функционалността на индустриалните зони, които съгласно Българска социалистическа партия не би трябвало да са хранилища, а зони за индустриално произвеждане, като хранилища ще имат единствено компаниите, които имат действително произвеждане. Предложено бе и понижаване на ставката на Данък добавена стойност за стоките със обществено значение от 20 на 9 % за една година.

И четирите партии се съгласиха, че помощите за секторите, потърпевши от коронакризата, би трябвало да продължат. В администрацията няма да се вършат назначения, без да е извършен конкурс. Подкрепена беше и концепцията да се направи промяна в ръководството на държавните сдружения. Сред общите стремежи на партиите са и стимулиране на нововъведенията, а също - подкрепяне на дребния и междинен бизнес.
 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР