Започнаха консултациите между представителите на Министерство на правосъдието и САЩ

...
Започнаха консултациите между представителите на Министерство на правосъдието и САЩ
Коментари Харесай

САЩ проявяват разбиране по случая с Желяз и останалите българи

Започнаха консултациите сред представителите на Министерство на правораздаването и Съединени американски щати по отношение на настояванията за екстрадиция на Желяз Андреев и още четирима български жители.

Това сподели на брифинг основният прокурор Сотир Цацаров след среща в Министерски съвет с посланика на Съединени американски щати Ерик Рубин. В срещата при премиера взе участие и правосъдният министър Цецка Цачева.

Главният прокурор Сотир Цацаров съобщи: " Започнаха консултациите съгласно член 20 от Договора сред България и Съединени американски щати за екстрадиция. Консултациите са водени от една страна от представители на Държавния департамент по правораздаване и американски прокурори и представители на Министерство на правораздаването и прокурори от ВКП. Първият резултат е налице ", съобщи Цацаров.

Той уточни, че съгласно настоящия контракт в неотложни случаи всяка от водещите страни може да изиска краткотрайно задържане за период от 60 дни. " Към сегашния миг такова задържане е било поискано във връзка с българския жител Желяз Андреев и то е било отказано от Добричкия областен съд. В същото време на същите учредения за още 4 български жители такова искане е направено и към сегашния миг прокуратурата не е пристъпила към неговото осъществяване ".
По думите на Цацаров американската страна ще одобри, че казусът с Желяз Андреев и останалите български жители не е наложителен. Няма да се пристъпва към арести.

 Няма предпоставки за изгонването на Желяз Андреев съгласно Цацаров Обновена
Няма предпоставки за изгонването на Желяз Андреев съгласно Цацаров

По-сложно ставало, когато от Съединени американски щати изпратят документи за екстрадиция

Цацаров разяснява, че в избран период при по този начин направените към този момент претенции, би следвало да дойдат и претенции за екстрадиция всъщност със съответни съпътстващи документи. " За да сме напълно открити пред американската страна, както в хода на консултациите, които са водени посредством видеоконференция, по този начин и през днешния ден в диалозите изложихме всички свои съображения. Юридическите съображения са свързани с това, че по наше схващане не са налице всички юридически предпоставки за изгонване на лицата. Казано по различен метод липсват изискуаемата по контракта и съгласно закона за европейската заповед за арест двойна наказуемост. Липсват и предпоставките по силата, на които могат да бъдат излъчени български жители ", безапелационен бе основният прокурор.

Той бе безапелационен, че ясно сме показали, че шансове настояванията за екстрадиция да бъдат почетени от българския съд са минимални.

По думите му от страна на посланика на Съединени американски щати е налице схващане и напълно градивно отношение.

Главният прокурор посочи, че България не слага под каквото и да подозрение контракта за екстрадиция със Съединени американски щати, " само че считаме, че българските жители би трябвало да бъдат оптимално предпазени " от българското правораздаване.

 Интерпол желае още четирима българи с изключение на Желяз Андреев
Интерпол желае още четирима българи с изключение на Желяз Андреев

Сотир Цацаров разпоредил да не бъдат арестувани

Темата разяснява и правосъдният министър Цецка Цачева. Тя съобщи, че на 22 и 23 май тази година , в границите на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз, в София ще се организира среща във формат Европейски Съюз - Съединени американски щати. Европейският съюз ще бъде показан от министрите на вътрешните работи и правораздаването. От Съединени американски щати се чака в София да дойде основният прокурор , който е и началник на Департамента по правораздаване.

" Удължаваме контактите, консултациите и разговора, тъй че да не се стигне до осъществяване на контракта за екстрадиция, по аргументи, които основният прокурор към този момент показа ", съобщи Цачева.

" Считаме, че няма необходимост. Очакваме, откакто към този момент има схващане от страна на Съединени американски щати, да бъде и документално изразено нежеланието за прелиминарен арест ", добави правосъдният министър.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР