Започнаха дейностите по реставрация и консервация на Плевенската панорама, съобщиха

...
Започнаха дейностите по реставрация и консервация на Плевенската панорама, съобщиха
Коментари Харесай

Започна първата мащабна реставрация на Плевенската панорама

Започнаха дейностите по реституция и консервация на Плевенската гледка, оповестиха от община Плевен. Те ще продължат 45 дни, като през това време няма да бъде спиран достъпът на гости до обекта.

След оглед от експерти реставратори констатациите са, че текстилната основа на панорамната комбинация е в положително положение. Върху няколко сектора се следят следи от стичания, които са засегнали лака и живописния пласт. Съществуват дребни зони с липса на изящен пласт и грунд. В междинната част на платното има дисторция, в обособени зони се виждат и слаби диагонални деформации. Частични реставрационни намеси са осъществявани през годините, само че цялостна реституция и консервация в подобен мащаб не е правена от откриването на обекта преди 42 години.

Панорамата " Плевенска епопея 1877 година "  е открита на 10 декември 1977 година във връзка 100-годишнината от Освобождението на Плевен от османска власт. Живописното платно е изрисувано от 10 съветски и двама български художници с началник Николай Овечкин от Московското студио за батална живопис " М.Б. Греков ". Панорамната комбинация е изпълнена върху цяло платно с един отвесен тегел. Платното е с повърхност 1725 кв. м.

Предметният проект също впечатлява с размерите си - външната обиколка е 115 м, ширината му е 12 м, а площта е 1075 кв. м. Автори на плана и реализатори са В. Есаулов и Г. Есаулов - художници от Московското студио за батална живопис " Греков ". Към днешна дата констатациите са, че е мощно запрашен, с изменен интензитет на колорита на ландшафта, по тази причина е належащо да бъде осъществено главно разчистване.

Ангажирани са два екипа реставратори. Единият ще работи по реституция и консервация на живописното платно, а другият - по предметния проект. Ръководители на екипите са доцент Иван Ванев и доцент Стефан Белишки - реставратори с изключителни професионални качества и дълготраен опит. Обновяването е финансирано от национална акция на огромна комерсиална верига, която събра нужната сума посредством благотворителен концерт и продажба на рекламни материали. В концерта в поддръжка на Панорамата в зала " Арена Армеец " участваха безвъзмездно Веселин Маринов, " Тоника Домини ", дует " Ритон ", рапърът 100 кила, група " СкандаУ ", Deep Zone Project, хор " Мистерията на българските гласове ", Берковската духова музика, отбор " Филип Кутев " и др. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР