Започнаха да излизат годишните данни за икономиката на България и

...
Започнаха да излизат годишните данни за икономиката на България и
Коментари Харесай

Управляващите лъжат, че икономиката е добре. Ето защо!

Започнаха да излизат годишните данни за стопанската система на България и в тях има доста мотиви за терзание, на инат на изказванията на държавните рупори.

Вече се вижда икономическото закъснение, което в тази ситуация е и разследване от забавянето на международната стопанска система.

Следва да си зададем няколко въпроса:

Как тези процеси ще се отразят на страната ни?

Има ли България капацитет да извлече изгоди от забавящата се икономическа среда и може ли този капацитет да бъде сбъднат?

Още предходната година, с излизането на рамката на бюджета за 2019 предвиждах, че е невероятно страната ни да означи напредък на Брутният вътрешен продукт от над 3,5%.

А тогава икономическото закъснение в международен мащаб не беше още ясно. 

След последните данни за цялата календарна 2018 година обаче, имайки поради и обстановката в Еврозоната, ние няма по какъв начин да останем встрани от този развой.

За 2018 година се обрисува, че надали ще надхвърлим 3,2% растеж с ревизираните данни, което е под плануваните 3,6%.
За тази година пък е нереалистично да чакаме напредък над 3%.

Според ръководещите множеството от индикаторите на страната ни са положителни. Дали е по този начин в действителност?

Държава, в която се продават към 25 000 нови автомобила на година, а се внасят 250 000 автомобила втора ръка (предимно аварирали и със занижени еко показатели) на година.

Държава, в която покупателната дарба на минималната заплата е близо 10 пъти по-ниска от междинната в Европейски Съюз и в която въздухът е нечист 5 пъти над нормата, тъй като популацията се отоплява множеството на твърдо гориво и боклуци.

Държава, в която автомагистралите са скоростни пътища и в която дърветата се изсичат най-вече за огрев.

Държава, в която задграничните вложения са по-малко от парите, пращани от емигрантите ни в чужбина, тъй като България направи малко промени в стопанската система и това докара до слаб инвеститорски интерес.

Държава, в която се смята, че 219 лв. е пенсия, по 7.30 лв. дневно, а 560 лв. е заплата и в която растежът на Брутният вътрешен продукт през последните години е почти еднакъв на инфлацията.

Това ли е страна с положителни индикатори?

И след отминалата 2018г. България остава с най-ниския Брутният вътрешен продукт на човек от популацията в Европейски Съюз.

Защо пада безработицата в България?

Ами тъй като към този момент сме под 7 милиона.

А за какво се качва заетостта?

Защото трудово дейното население понижава.

Така се усъвършенстват коефициентите в България - с помощта на неприятна демография.

Създава се усещането, че стопанската система на България пораства, само че новите работни места са относително малко.

Повишаването на заетостта в България е повече резултат от намаляващото население.

Заетите порастват, безработицата пада, само че популацията ни продължава да понижава.

Повишаването на коефициента на претовареност в България е повече статистически резултат от намаляващото население, а не с помощта на разкриването на доста нови работни места.

Голяма част от обявите за нови добре платени работни места са за софтуерни производства, което прави малко евентуално да бъдат заети от дълготрайно безработни и нискоквалифицирани.

И казусът отново визира задграничните вложения, тъй като едно от най-важните условия, с цел да бъдат привлечени такива, е съществуването на квалифицирана работна ръка.

Всички провеждани до момента политики за активизирането на младите явно са без позитивен резултат, тъй като както тяхната икономическа интензивност, по този начин и тяхната претовареност единствено понижава.

Дългосрочно безработните не престават да образуват главната част от безработните на пазара поради тяхната неприспособимост към търсенето и неналичието на характерни професионални умения.

Дефицитът на фрагменти ще продължи да разтваря ножицата в равнището на възнаграждение и неравноправие в България.

Все повече резултатът от намаляващото население в дейна възраст въздейства върху отчитането на заетостта.

Фактът, че в България са останали по-малко хора, се отразява позитивно върху статистиката за нарасналата претовареност.

На доктрина България регистрира стопански напредък и висока претовареност. Но постоянно коефициент на безработица и коефициент на претовареност се изясняват неточно.

Относно икономическа прогноза за 2019г. от второто тримесечие чакам да стартира интервал на времена изпълнени с провокации и огромна неустановеност за стопанската система на България.

IMF и OECD към този момент намаляват своите прогнози за световен стопански напредък.

Бавно стартира интервал на дълготрайно повишаване на лихвите.

С оглед на идните разнообразни избори България е изправена пред политическа неустановеност и неустойчивост.
Риск, който се ускорява, са покачващите се цени в енергийния бранш.

Всичко това са евентуални опасности, които в този момент се подценяват, само че които биха могли фрапантно да трансформират капиталовите вероятности и стопанската система на България.

Защото съществува забележителен късмет международната стопанска система да се насочи към криза през 2019 година Така че страната ни към този момент непрекъснато ще би трябвало да е в режим на спешно реагиране.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР