Започнаха археологически разкопки на територията на късноантичния град Абритус за

...
Започнаха археологически разкопки на територията на късноантичния град Абритус за
Коментари Харесай

Започнаха археологическите разкопки на Абритус за това лято

Започнаха археологически разкопки на територията на късноантичния град Абритус за това археологическо лято. Това заяви ръководителят на изследванията и шеф на Регионалния исторически музей Галена Радославова съобщи Българска телеграфна агенция.

Археолозите тази година работят на терена, ситуиран северозападно от кула 17 - част от южната крепостна стена. Тук през 2014 година бяха открити елементи от няколко археологически структури, в това число дувар от солидна постройка, само че заради скъсените периоди тогава не успяхме да проучим мястото, изясни Радославова.

Тя означи, че задачата на екипа ѝ е да съумеят да разкрият проекта на тази постройка и да получат още информация за архитектурата и градоустройството на този град през късноантичната и византийска столетия.

Радославова напомни, че предишното лято завърши изследването в тъй наречените Сектор 3 - теренът пред входа към кула 9 - част от северната крепостна стена на Абритус. Окончателно бяха изяснени архитектурните проекти на откритите по-рано на това място пространства, включени в жилищен комплекс от четири солидни здания, населяван през късноантичната ера, както и пет археологически структури от ранносредновековната ера.

В проучените здания археолозите откриха фрагменти от керамични съдове, откъс от мраморна купа, както и монети. Сред находките бяха още стоманени стрели, костени шила, оловни прешлени, стоманени сечива.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР