Започнаха анализите у нас след срещата Борисов-Тръмп. Според заместник-външния министър

...
Започнаха анализите у нас след срещата Борисов-Тръмп. Според заместник-външния министър
Коментари Харесай

Коментари след срещата Борисов-Тръмп

Започнаха анализите у нас след срещата Борисов-Тръмп. Според заместник-външния министър Георг Георгиев, България е посочила, че стои устойчиво и в районен, и в международен проект. Енергийният специалист Атанас Тасев пък разяснява, че Съединените щати имат интерес в основни енергийни планове.

България съумява да осъществя политически контакти на най-високо равнище с водещите международни сили, акцентира пред Българска национална телевизия заместник-министърът на външните работи Георг Георгиев.
Георг Георгиев - заместник-министър на външните работи: България стои доста устойчиво като районен и европейски водач. Най-важното,което би трябвало да кажем е, че се препотвърди стратегическият темперамент на партньорството сред нашите 2 страни.
От Външното министерство чакат скоро да има позитивно решение за отпадане на визите.
Георг Георгиев - заместник-министър на външните работи: В последната година сме страната, която осъществя най- огромният % понижаване на отказаните визи. Процентът на българите, които са просрочили своя престой в Съединени американски щати е под 1. Така че по никакъв метод не може да се твърди, че нашите съграждани имат каквато и да е настройка за нарушение на миграционните разпореждания на страната. Сътрудничеството ни в границите на НАТО и на двустранна база, което бе доста мощно затвърдено от договорката за Ф16 ще се развива занапред.
Енергийният специалист Атанас Тасев акцентира ползите към 2 мегаенергийни плана - АЕЦ Белене и газовия хъб Балкан.
Проф. Атанас Тасев - енергиен специалист: Ако до момента от страна на Америка имаше декларативна възбрана, знаете случая с госпожа Клинтън и тримата американски сенатори, в този момент имаше едно доброжелателно отношение, което значи, че няма възбрана. Освен това в газовата инфраструктурата инкорпорирахме няколко съвременни американски турбокомпресори. В плана Белене се планува електрогенериращата част да бъде - въз основата на турбината Арабел - която е 1200 мегавата нараснала мощ и генератор за електрическа енергия. Което е основна част от инвестицията.
Тасев уточни също, че се водят договаряния за подмяна на съветското гориво с това на Уестингхаус. Както и че построената инфраструктура ще даде опция американски полутечен газ да бъде наличен за нашия пазар.
Атанас Тасев: Тук се съчетава геополитическият фактор, който е удобен за нас с съответни стопански ползи. Тръмп е предприемач, видяхте по какъв начин реагира на причините на Борисов и то много доброжелателно.
Според енергийния специалист, всичко това е триумф и на българската дипломация.
Още по тематиката Срещата Борисов-Тръмп
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР