Започна възстановяването в търговията на дребно и промишленото производство през

...
Започна възстановяването в търговията на дребно и промишленото производство през
Коментари Харесай

Започна възстановяването на търговията на дребно и промишленото производство през януари

Започна възобновяване в търговията на дребно и промишленото произвеждане през януари, до момента в който забавянето в строителството продължава. Предварителните сезонно изгладени данни на Националния статистически институт (НСИ) демонстрират, че при оборота в търговията на дребно и на промишленото произвеждане е регистриран месечен растеж и годишен спад, до момента в който в строителството и на месечна, и на годишна база данните демонстрират намаляване.

Оборотът в търговията на дребно нараства на месечна база и спада на годишна

Предварителните сезонно изгладени данни през януари 2021 година демонстрират, че оборотът в раздел „ Търговия на дребно, без търговията с коли и мотоциклети “ по съпоставими цени нараства с 1.8% по отношение на предходния месец. През януари 2021 година оборотът в търговията на дребно, изчислен въз основа на календарно изгладени данни, е с 3.9% под нивото на същия месец на миналата година.

Месечни промени при търговията на дребно

През януари 2021 година се следи повишаване на оборота при всички съществени групи: търговия на дребно с нехранителни артикули, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали (със 7.1%), търговия на дребно с автомобилни горива и смазочни материали (с 3.6%) и търговия на дребно с хранителни артикули, питиета и тютюневи произведения (с 1.0%).

По-съществен растеж на оборота в търговията на дребно с нехранителни артикули, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали е регистриран при търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени произведения - с 37.0%, търговията на дребно с фармацевтични и медицински артикули - с 5.8%, и търговията на дребно с битова техника, мебели и други артикули за бита - с 3.8%. Значителен спад е регистриран при търговията на дребно посредством поръчки по пощата, телефона или интернет - с 15.4%.

Годишни промени в търговията на дребно

През януари 2021 година в съпоставяне със същия месец на 2020 година се следи спад на оборота при търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали (с 21.8%) и търговията на дребно с нехранителни артикули, без търговия с автомобилни горива и смазочни материали (с 1.9%), до момента в който при търговията на дребно с хранителни артикули, питиета и тютюневи произведения е регистрирано нарастване (с 2.2%).

Значително понижение на оборота в търговията на дребно с нехранителни артикули, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали е записано при търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени произведения - с 27.3%, и търговията на дребно с фармацевтични и медицински артикули - с 8.7%. Съществен растеж се следи при търговията на дребно посредством поръчки по пощата, телефона или интернет - с 23.5%.



Промишленото производства нараства на месечна база и спада на годишна

По предварителни данни през януари 2021 година сезонно изгладеният показател на промишленото произвеждане се усилва с 0.8% спрямо декември 2020 година. На годишна база, обаче, е регистриран спад от 3.4% по отношение на януари 2020 година.

Месечни промени на промишленото произвеждане

През януари 2021 година покачване по отношение на предходния месец е записано в преработващата индустрия - с 2.1%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 1.2%, а намаляване - в добивната индустрия - с 13.1%. По-значителен растеж в преработващата индустрия се следи при: производството на компютърна и информационна техника, електронни и оптични артикули - с 19.6%, производството на транспортни средства, без коли - с 18.5%, производството на железни произведения, без машини и съоръжение - с 13.4%, ремонта и инсталирането на машини и съоръжение - с 10.4%. Съществено понижение е записано при: производството на тютюневи произведения - с 20.3%, производството на коли, ремаркета и полуремаркета - с 12.4%, производството на лекарствени субстанции и артикули - с 3.7%.

Годишни промени на промишленото произвеждане

На годишна база спад на промишленото произвеждане, изчислен от календарно изгладените данни, е регистриран в добивната индустрия - със 17.8%, при преработващата индустрия – с 2.7%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 1.4%. По-значително понижение в преработващата индустрия по отношение на съответния месец на миналата година се следи при: производството, некласифицирано другаде - с 46.1%, ремонта и инсталирането на машини и съоръжение - с 28.5%, обработката на кожи; производството на произведения от обработени кожи без косъм - с 27.5%, производството на питиета - с 26.5%, производството на тютюневи произведения - с 24.8%. Най-голямо нарастване е регистрирано при: производството на компютърна и информационна техника, електронни и оптични артикули – с 34.0%, производството на електрически уреди - с 18.1%, производството на произведения от каучук и пластмаси - с 13.4%, производството на мебели - с 8.3%.



Строителството се свива и на месечна, и на годишна база

По предварителни данни през януари 2021 година показателят на продукцията в бранш „ Строителство “, изчислен въз основа на сезонно изгладени данни, е с 1.3% под нивото от предходния месец. Календарно изгладените данни демонстрират понижение от 6.4% на строителната продукция през януари 2021 година в съпоставяне със същия месец на 2020 година.

Месечни промени в строителството

През януари 2021 година показателят на създадената строителна продукция, изчислен от сезонно изгладени данни, е под нивото от предходния месец, като продукцията от сградното строителство понижава с 1.8%, а от гражданското/инженерното строителство - с 0.7%.

Годишни промени в строителството

На годишна база понижението на календарно изгладения показател на строителната продукция през януари 2021 година се дефинира от негативния ритъм при сградното строителство, където понижението е с 11.0%, до момента в който при гражданското/инженерното строителство е записано покачване от 0.5%.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР