Започна унищожаването на над 100 хиляди патици и бройлери в

...
Започна унищожаването на над 100 хиляди патици и бройлери в
Коментари Харесай

Започна унищожаването на над 100 хиляди патици и бройлери в двете ферми с птичи грип край Хасково

Започна унищожаването на над 100 хиляди патици и бройлери в двете ферми с птичи грип край Хасково
Започна унищожаването на над 100 хиляди патици и бройлери в двете ферми край Хасково, където са установени огнища на птичи грип. Собствениците ще бъдат обезщетени по пазарни цени.

Заболяването птичи грип е намерено във ферми за развъждане на патици и бройлери, благосъстоятелност на две разнообразни компании. Заради зачестилите случаи на умрели птици са направени проучвания, които са удостоверили заболяването.

„ Ние ще пристъпим неотложно в огнището към умъртвяване по човечен метод на птиците и неутрализиране на труповете, по-късно ще се извършат съществени няколкократни дезинфекции на пространствата, инвентара и ще бъдат следени вероятно за нови случаи “, сподели пред БНР шефът на Агенцията за сигурност на храните в Хасково лекар Георги Илиев.

Взети са защитни ограничения в трикилометровата зона на огнището. Ще бъдат следени всички стопанства в прилежащите до Войводово села. „ Включва Войводово и село Конуш и десеткилометрова следена зона, която включва останалите обитаеми места в община Хасково. В община Жълти бряг има по-малки ферми за развъждане на патици, също има и в Малево. Там в действителност ще бъдат осъществявани ежедневни клинични прегледи, ще бъдат взети проби “, сподели още Илиев.

В Хасково бяха набелязани незабавните ограничения, които управляващите ще подхващат, с цел да бъдат премахнати огнищата от птичи грип, зародили в две ферми край града. Забранява се напредването на живи птици и организирането на пазари и изложения. В три и десеткилометровите буферни зони до огнището ще бъдат проверявани всички транспортни средства. Освен това кметовете на обитаемоте места в засегнатия от заболяването регион стартират броене на всички птици.Над 10 000 птици от две стопанства, които са покрай огнището на заболяването, ще бъдат изследвани и следени всекидневно, сподели доктор Георги Илиев и добави, че останалите инфектирани 120 000 птици, ще бъдат унищожени по човечен метод. “Ще бъде осъществена многократна стерилизация на пространствата, транспортните средства и инвентара “, съобщи още доктор Илиев.

Вирусът в двете огнища не е рисков за хората, заключи шефът на Регионалната здравна ревизия в Хасково доктор. Соня Димитрова: “Спазване на персоналната хигиена е едно от значимите условия в този случай. Обработка на месото за всички хора, които ядат “.

Полицията ще ревизира транспортните средства в зоната на заболяването. Ще бъдат проверявани и всички скотски пазари. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР