Започна третият пореден Комитски събор в село Червена вода. Патриотичната проява продължи

Започна третият пореден Комитски събор в село Червена вода. Патриотичната проява продължи ...

Комитски събор сплоти българите на празник в село Червена вода.

Започна третият пореден Комитски събор в село Червена вода. Патриотичната проява продължи два дни и се организира от ВМРО–Русе, Сдружение за военно-патриотично възпитание на младежта „Приказки за България“, НЧ „Гоце Делчев“, НЧ „Тома Кърджиев“ – Червена вода и „Първа Русенска чета Ангел Кънчев”.
Сред официалните гости бяха евродепутатът Ангел Джамбазки и народните представители Искрен Веселинов и проф. Милен Михов.

Със събора се почита 144-ата годишнина от подвига на Червеноводската чета и се предоставя възможност на хората да се докоснат до автентичния бит на комитите и нашите народностни традиции. Началото на 7 септември бе дадено с освещаване на знамето на Червеноводската чета и отслужване на панихида и молебен за загиналите в националноосвободителните борби. Веднага след това, бяха поднесени венци и цветя в знак на признателност и по традиция беше положена комитската клетва от всеки желаещ участник.

В следобедните часове се проведе конкурс за женска фолклорна носия „Магията на миналото“. Възстановка показа открит урок по родолюбие, пресъздавайки събития от национално-освободителните борби на нашия народ. Проведоха се турнири по стрелба с въздушна пушка и пистолет, както и надстрелване със задно- и преднопълнещо се историческо оръжие. Публиката аплодира надпреварата за най-добра чета и най-личен юнак. Компетентно жури оцени по достойнство конкурса за комитско вино и ракия.
За доброто настроение на участниците в лятната вечер се погрижиха Фолклорна група „4етно“, Трио „Идипея“, народният певец Иван Дяков и шопския двуглас в лицето на Лидия Ангелова и Бисера Иванова. На присъстващите, в духа на народните кулинарни традиции бяха раздадени печено агне, хайдушки боб и комитски гювеч.

На 8 септември бе отслужен молебен за здраве и благоденствие на българския народ, след което бе раздаден комитски курбан. Откритият етнографски музей бе на разположение на гостите, които гледаха и надпревари по стрелба с въздушна пушка и лък. Участниците показаха, че тачат народностните традиции и почитат героите за свобода.

Източник: actualno.com