Започна третият пореден Комитски събор в село Червена вода. Патриотичната проява продължи

...
Започна третият пореден Комитски събор в село Червена вода. Патриотичната проява продължи
Коментари Харесай

Комитски събор сплоти българите на празник в село Червена вода

Започна третият следващ Комитски събор в село Червена вода. Патриотичната демонстрация продължи два дни и се провежда от ВМРО–Русе, Сдружение за военно-патриотично образование на младежта „ Приказки за България “, НЧ „ Гоце Делчев “, НЧ „ Тома Кърджиев “ – Червена вода и „ Първа Русенска чета Ангел Кънчев ”.
Сред формалните посетители бяха евродепутатът Ангел Джамбазки и народните представители Искрен Веселинов и проф. Милен Михов.

Със събора се уважава 144-ата годишнина от подвига на Червеноводската чета и се дава опция на хората да се допрян до достоверния обичай на комитите и нашите народностни обичаи.  Началото на 7 септември бе обещано с освещаване на знамето на Червеноводската чета и отслужване на панихида и молебен за починалите в националноосвободителните битки. Веднага по-късно, бяха поднесени венци и цветя в символ на благодарност и по традиция беше положена комитската клетва от всеки искащ участник.

В следобедните часове се организира конкурс за женска фолклорна носия „ Магията на предишното “. Възстановка сподели открит урок по родолюбие, пресъздавайки събития от национално-освободителните битки на нашия народ. Проведоха се шампионати по пукотевица с въздушна пушка и револвер, както и надстрелване със задно- и преднопълнещо се историческо оръжие. Публиката приветства конкуренцията за най-хубава чета и най-личен левент. Компетентно жури оцени по достолепие състезанието за комитско вино и ракия.
За положителното въодушевление на участниците в лятната вечер се погрижиха Фолклорна група „ 4етно “, Трио „ Идипея “, националният артист Иван Дяков и шопския двуглас в лицето на Лидия Ангелова и Бисера Иванова. На присъстващите, в духа на националните кулинарни обичаи бяха раздадени печено агне, хайдушки фасул и комитски гювеч.

На 8 септември бе отслужен молебен за здраве и благополучие на българския народ, след което бе раздаден комитски курбан. Откритият етнографски музей бе разполагаем на гостите, които гледаха и съревнования по пукотевица с въздушна пушка и лък. Участниците демонстрираха, че тачат народностните обичаи и почитат героите за независимост.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР