Започна традиционният национален събор Рожен 2019. Над 3500 фолклорни изпълнители

...
Започна традиционният национален събор Рожен 2019. Над 3500 фолклорни изпълнители
Коментари Харесай

Започна традиционният национален събор Рожен 2019

Започна обичайният народен събор „ Рожен 2019 ". Над 3500 фолклорни реализатори и 80 самобитни майстори ще показват своето творчество до неделя на роженските поляни.

Още за атмосферата от събитието - вижте в директното включване в обедните ни вести от Галена Паскова.

Рожен, Сандански

В момента стартира и огромното хоро, което всеки ден от през днешния ден до неделя ще се организира пред първа сцена на Роженския събор. Знамето тази година е рекордьор - 320 метра дълго, тежи повече от половин звук, ушито е в град Първомай от две шивачки. Според уредниците до неделя се чакат към 250 000 индивида.

Откриването беше направено от президента Румен Радев, който съобщи, че Родопа планина и Рожен е средище на българщината, само че съобщи и нещо друго - че за жалост в Родопите са селата с най-вече изчезнало население.
Румен Радев: България би осиротяла без магията на родопската ария и без животворния тон на гайдите. Днес обаче Родопите са измежду най-бързо обезлюдяващите краища на България. И с всяко обезлюдено родопско село угасва един светилник, който отнася със себе си освен мъдростта на старците, само че и очакванията ни за още неродените. Затова и задачата на Роженския събор е да ни припомня, че по този начин както нашенските каба гайди, които чухме през днешния ден, могат дружно да разлюлеят една непоклатима планина, по този начин всички ние с дружни старания можем да надмогнем апатията и да въздигнем България там, където заслужава да бъде.
След минути ще стартира и националният фолклорен конкурс. За първа година има участници от чужбина - група от Украйна.

Заради засиленият трафика към Рожен до понеделник е лимитирано директното прекосяване на коли от отклонението за Пампорово до село Соколовци. Шофьорите, които не пътуват за събора могат да употребяват различен маршрут през село Проглед - Пампорово - Смолян и Соколовци.

За посетителите е обезпечен публичен превоз.

Вижте повече във видеото
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР