Започна техническата работа, за да се определи, дали ще се

...
Започна техническата работа, за да се определи, дали ще се
Коментари Харесай

Класу Реглинг: Започна техническата работа за това, дали е необходимо облекчаване на гръцкия дълг



Започна техническата работа, с цел да се дефинира, дали ще се изисква ново облекчение на дълга на Гърция след предстоящото привършване на третата избавителна стратегия за страната по-късно тази година, разгласи в петък ръководителят на Европейския механизъм за непоклатимост (ESM) Класу Реглинг , оповестява организация Ройтерс.

Реглинг акцентира, че условие вложителите в гръцки облигации да поемат нова " подстрижка " (да понесат загуби от цената на притежавания от тях дълг) няма да бъде част от каквото и да били преструктуриране на дълговата тежест, откакто страната излезе от актуалната избавителна финансова стратегия.

Техническата работа стартира, с цел да сме подготвени до лятото, когато завърши третата избавителна програмата, уточни той по време на своя днешна аудиенция в Токио, визирайки обстоятелството, че актуалната последна стратегия за интернационално финансиране на Гърция в размер до 86 милиарда евро би трябвало да завърши през август 2018-а година.

Агенция Ройтерс отбелязва, че техническата работа, която би трябвало да бъде осъществена от представители на финансовите министерства на страните - членки от еврозоната, включва обвързване на възможното облекчение на дълга с икономическите резултати на Гърция в течение на времето.

Шефът на ESM изрази оптимизъм във връзка с Гърция, визирайки извършените наскоро сполучливи аукциони за продажби на държавни облигации на открития дългов пазар, като това страна факт още преди края на последната избавителна стратегия.

Трябва да се има поради, че от 2010-а година насам Гърция се намираше в три интернационалните избавителни стратегии и дългът на страната все още възлиза на към 177% от Брутният вътрешен продукт. Третата избавителна стратегия за 86 милиарда евро завършва през август 2018-а година и въпросът за възможното облекчение на гръцкия дълг се обрисува като нейна доста значима последна точка.

Международният валутен фонд, който взе участие с финансови средства в първата и втората избавителни стратегии за Гърция, съобщи неведнъж, че е належащо облекчение на дълга, което да разреши на страната да се измъкне трайно от дългогодишната рецесия. Германия пък от дълго време упорства, че вместо това управляващите в Атина би трябвало да се съсредоточат върху провеждането на нужните промени.

За да убедят МВФ да взе участие в третата избавителна стратегия, държавните управления от еврозоната обявиха през предходната година, че през 2018-а ще обмислят удължение на периодите за падеж и гратисни интервали във връзка с гръцките заеми с обсег сред 0 и 15 години, като на този стадий междинният матуритет на гръцките облигации е 30 години.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР