Започна срещата на премиера Бойко Борисов с представители на превозваческия

...
Започна срещата на премиера Бойко Борисов с представители на превозваческия
Коментари Харесай

Правителството преговаря с превозвачите за тол системата


Започна срещата на премиера Бойко Борисов с представители на превозваческия отрасъл. На нея ще бъде разисквана тематиката за обсега на пътищата, за които ще се заплаща тол такса, както и за размера на таксите.

Исканията на превозвачите на пасажери, товари и горива, както и тези на спедиторските компании са за по-ниски такси и най-малко 6 месеца тестов интервал на тол системата за доказване на успеваемостта ѝ.

От сектора предвиждат повишаване на артикули и храни, в случай че се запазят препоръчаните от районното министерство ставки за тол таксите. Те желаят и тол таксата да се заплаща единствено за прекосяване по първокласните пътища и по автомагистралите.

Вчера отрасловият заместник-министър районното развиване и благоустройство Николай Нанков сподели, че след поредност от срещи с транспортния отрасъл и на експертно равнище са доближени позициите във връзка с обсега, на цените и други елементи.

Министерството на районното развиване и благоустройството стартира от началото на април диалози с превозвачите за размера на таксите, които ще се начисляват за потребление на републиканската пътна мрежа с въвеждането на тол системата за тежкотоварни коли над 3,5 тона от 16 август 2019 година

На този стадий предлагането е да се таксуват към 50 на 100 от републиканската пътна мрежа, т.е. към 10 000 км. Останалите 10 000 км и 20 000 км общинска пътна мрежа ще са безвъзмездни за тежкотоварните коли над 3,5 т след въвеждането на тола.

Тарифите са направени от специалисти на Световната банка, която е съветник на Агенция "Пътна инфраструктура ". Изискването на Министерство на регионалното развитие беше да се предложат цени, по-ниски от средноевропейските, които обаче да регистрират географското ни състояние. Приходите от тол таксите ще обезпечат спомагателен запас за ремонт и създаване на пътища.

При изработването на цените Министерство на регионалното развитие се водеше и от политиката цените да са такива, че да не доведат до повишаване на главните артикули от потребителската кошница. Министерство на регионалното развитие ще предложи за най-масовият тежкотоварен превоз сред 3,5 т и 12 тона таксата да е към 10 ст. За по-тежките коли таксите ще са по-високи.

По неофициални данни препоръчаните цени са обвързани с типа на автомобила и неговата екологичност, като най-ниската е близо 5 ст./км за рейсовете EURO 6, а най-високата - близо 95 ст./км е за камиони над 12 тона с четири и повече оси EURO 1 и EURO 2.

Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) изиска отсрочване на въвеждането на тол системата до началото на идната година. КРИБ упорства в обсега на платените трасета да останат единствено автомагистралите и първокласните пътища, които са част от европейската транспортна мрежа.

"По този метод системата за таксуване ще бъде ориентирана главно към директното придвижване и по едно и също време с това ще даде опция на превозвачите, които работят на българския пазар ", се споделя в позицията на КРИБ.

Според организацията към 40 на 100 от тежкия трафик по българските пътища е пренос. Според бизнеса на никое място по света не се заплаща за пътища трети клас и фирмите упорстват те да бъдат извадени от обсега на тол таксите.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР