Започна срещата на народни представители от парламентарните групи на ГЕРБ-СДС,

...
Започна срещата на народни представители от парламентарните групи на ГЕРБ-СДС,
Коментари Харесай

Лично Бойко Борисов, Кирил Петков и Делян Пеевски водят разговорите с протестиращите миньори

Започна срещата на народни представители от парламентарните групи на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и Движение за права и свободи с представители на протестиращите миньори. Тя се организира в постройката на Народното събрание, като към този час в нея не се позволяват публицисти и екипите на медиите изчакват изказвания пред постройката на някогашния Партиен дом. 

Бойко Борисов, Кирил Петков и Делян Пеевски водят персонално диалозите с протестиращите. 

Заедно с премиера Николай Денков, министъра на енергетиката, министъра на районното развиване и благоустройството и министъра на стопанската система и промишлеността в диалозите ще се включат народните представители Бойко Борисов, Томислав Дончев, Десислава Атанасова, Делян Добрев и Теменужка Петкова от ГЕРБ; Кирил Петков, Атанас Атанасов, Владислав Панев, Васил Стефанов, Радослав Рибарски, Венко Сабрутев, Стою Стоев и Ивайло Мирчев от ПП-ДБ; Делян Пеевски, Хамид Хамид и Рамадан Аталай от Движение за права и свободи. 

Разговорите се организират в зала 134 в постройката на Народното събрание. В тях вземат участие също министрите на енергетиката, на районното развиване и благоустройството и на стопанската система и промишлеността. Представители на синдикатите и протестиращите също към този момент са в постройката.

Синдикатите не влизат с оптимизъм на диалозите в Народното събрание. Това стана ясно от думите на водача на КТ " Подкрепа " Димитър Манолов преди срещата.

" Ще забележим какво ще ни предложат, само че няма оптимизъм в нашите редици. Думичката е съмнение и то не е съмнение, което в този момент се е случило, то е съмнение, което тече най-малко от 2017 година насам. и в него няма никой почтен ", разяснява той, представен от

Манолов съобщи, че бъдат сложени настояванията на протестиращите, блокирали автомагистралите. А желанието на синдикатите е след срещата да има " единна, българска позиция по този проблем, вместо цирка, който си устроиха между тях в петък ".

" Ако тези хора имат ум в главата си, ще постъпят по различен метод. Ако тези хора имат ум в главата си, ще постъпят по този начин, както повелява българският народен интерес, а той е да имаме ток изобщо, тъй като тематиката дали хората ще изгубят работните си места не е най-важната, най-важната тематика е България да продължи да има ток ", сподели Манолов.

" Освен тези централи и АЕЦ, ние друга базова мощ нямаме. Ако спрем въглищните централи, ток няма да има. Това съобщи пред публицисти инж. Любомир Спасов, изпълнителен шеф на Топлоелектрическа централа " Бобов дол ", преди срещата в Народното събрание за бъдещето на въглищните централи. 

„ Доста премислени са настояванията, всичко може да бъде признато без да се случва някакъв грамаден компромис “, уточни той за плануваната за 11:00 часа среща на протестиращи енергетици и миньори с представители на ръководещите. 

„ Искаме да забележим какво ще предложат от отсрещната страна “, разяснява инж. Спасов. 

" Няма какво да си кажем с политиците по този метод ", обявиха представители на протестиращите енергетици и миньори, които пристигнаха за срещата.

Те са недоволни от обстоятелството, че диалогът е закрит за медиите, също така част от протестиращите не са били позволени до постройката на Народното събрание, съобщи

  " Точно по тази причина до в този момент отказвахме срещите - дано България да гледа онлайн какво се случва. Ние сме излъчени от сътрудниците ни, само че в този момент пуснаха единствено част от нас, които авансово са декларирани в описи, другите ни върнаха ", недоволстват енергетиците.

Смяната в мястото на договарянията стана късно нощес, откакто протестиращите отхвърлиха да се срещнат с премиера в Раднево.

Вече пети ден съществени пътища страната са блокирани, а недоволството на работещите в енергийния бранш е против териториалните проекти, които кабинетът изпрати на Брюксел.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР