Започна срещата на министър-председателя Кирил Петков с гръцкия премиер Кириакос

...
Започна срещата на министър-председателя Кирил Петков с гръцкия премиер Кириакос
Коментари Харесай

Премиерът Кирил Петков посрещна гръцкия си колега Кириакос Мицотакис

Започна срещата на министър-председателя Кирил Петков с гръцкия министър председател Кириакос Мицотакис. Той е на първо посещаване в България и е първият посетител на държавно ниво на българския министър председател от встъпването му в служба.

Двамата министър председатели беседват на четири очи. След това ще има съвещание, на което двете държавни делегации ще обсъдят тематики от общ интерес. Oт българска страна в диалозите вземат участие министрите на финансите - Асен Василев, на външните работи Теодора Генчовска и началникът на политическия кабинет на премиера Лена Бориславова. По-късно денем Мицотакис е поканен и на " Дондуков " 2, където ще се срещне и с президента Румен Радев.

Днешният диалог на Петков и Мицотакис в Министерския съвет свидетелства за интензивния политически разговор на най-високо равнище сред България и Гърция и отразява стратегическия и другарски темперамент на връзките сред двете страни.

 Снимка: БТА

Стратегическото партньорство сред България и Гърция, което е основно за стабилността в района, има редица значими аспекти. На първо място е съдействието по линия на Европейски Съюз и НАТО, предвид на актуалните провокации. Също толкоз значимо е активизирането на двустранното съдействие по линия на районните начинания, за подсилване на сигурността и стабилността в района на Югоизточна Европа.

 Снимка: БТА

България и Гърция работят взаимно по реализирането на енергийни и инфраструктурни планове от съвместен интерес и за реализирането на трансгранични планове по стратегии на Европейски Съюз. Създаването на удобни предпоставки за растеж на стокообмена и туристическия поток са също значим детайл от двустранните връзки.

 Снимка: БТА

По данни на Българска народна банка директните задгранични вложения от Гърция в България към 31.12.2020 година са в размер на 2,57 милиарда евро. Не на последно място, разширението на съдействието в областта на образованието и културата обичайно е в дневния ред на двустранния разговор сред България и Гърция.

 Снимка: БТА

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР