Започна съвместното заседание на правителствата на Република България и Република

...
Започна съвместното заседание на правителствата на Република България и Република
Коментари Харесай

Започна съвместното заседание на правителствата на България и Северна Македония

Започна взаимното съвещание на държавните управления на Република България и Република Северна Македония в резиденция " Бояна ", предава Българска национална телевизия. Преди това беше извършен диалог на четири очи сред министър председателите Кирил Петков и Димитър Ковачевски.

" Днес откриваме сесията на взаимното съвещание сред държавните управления на Република България и РСМ. Отношенията ни преди нашата среща в РСМ бяха в ниска точка, само че това, което реализираме към този момент единствено за втора седмица взаимна работа - аз съм доста окуражен ", съобщи министър председателят Петков.

" Това, че вие дойдохте с толкоз доста министри по всички сфери, в които искахме да работим дружно с нашите министри, оказва пътят по какъв начин тези връзки ще се случват - на база на същинска работа, същински срещи с очакване на същински резултати ", обърна се към Ковачевски българският министър председател.

" Най-важното за политиката е да реализира положително за двата народа - да се работи дружно, да имаме отворена стопанска система, обвързвана инфраструктура, да имаме общ календар, да работим за европейската интеграция и да следим тематиките като историята, човешките права, нещата които са значими. С Димитър нощес разговаряхме за действителни първи резултати, действителни съглашения, действителни проекти. Аз имам вяра, че този разговор ще замести шовинизъм, дискриминация, език на омразата и ще покажем, че когато от двете страни има хора, които желаят да покажат добросъседство, това е единствено функционалност на усилена работа с ясни цели. Пожелавам на всички министри противоречива работа ", приключи Кирил Петков.

Ще работим по тематики като образованието, инфраструктурата, по-добра връзка, по-добри връзки, с цел да създадем района по-добър стопански и по-добър като благоприятни условия за работа и стандарт на живот. Работните групи сред двете държавни управления няма да формирани единствено от министри и политици - в тях ще вземат участие и представители на всяка област, по която работи съответната група, каза от своя страна министър председателят на РСМ Димитър Ковачевски.

В рамките на събитието са планувани и съвещания на четирите работни групи, образувани в областите: стопанска система, инфраструктура и съгласуваност, европейско съдействие и господство на закона и просвета и обучение.

Ще се организира и среща на съпредседателите на Съвместната мултидисциплинарна комисия сред Република България и Република Северна Македония по историческите и просветителните въпроси.

Междувременно пред резиденция " Бояна " младежката организация на Вътрешна македонска революционна организация провежда мирна проява. В писмо, изпратено до Кирил Петков, Димитър Ковачевски и Стево Пендаровски, Националният юношески комитет на партията упорства за среща с двамата министър председатели. Те желаят да ги срещнат с общата история и литература на двете страни.

По-късно през днешния ден президентът Румен Радев ще се срещне с премиера на Република Северна Македония Димитър Ковачевски, на който следва среща и с ръководителя на Народното събрание. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР