Започна с енергията, но кризата с разходите за живот се

...
Започна с енергията, но кризата с разходите за живот се
Коментари Харесай

Кризата с разходите за живот засяга все повече хора

Започна с силата, само че рецесията с разноските за живот се популяризира във всички браншове и страни в Европа. Проблемът има доста съставни елементи, само че този, който в действителност тревожи политическите водачи и визира най-вече семействата, е скокът на цените на храните. През февруари цените на газа в Европа паднаха до най-ниското си равнище от съвсем 18 месеца, само че цените на храните не престават да се повишават.

„ Когато приказваме за цените на силата по отношение на цената на храните, има резултат на „ закъснение “, който би трябвало да отчетем. По-ниските цени на силата, които имаме в този момент, би трябвало да се трансфорат в по-ниски разноски за произвеждане на храни, с цел да забележим разликата. Например, цените, които виждаме в супермаркетите през днешния ден, отразяват цените на силата преди 6 месеца, когато храната е била създадена. Смятаме, че ще забележим спад на цените на храните след към 6 месеца, в случай че цените на силата се стабилизират “, разяснява Рик де Оливейра – анализатор на енергийния пазар.

През януари цените на храните в Европейски Съюз са се повишили приблизително с 18.4% по отношение на миналата година. Унгария е най-засегната с 48.2%, следвана от Литва с 32%. Най-нисък е процентът в Швеция – 5.8% и Кипър – 10.3%.

„ Смятаме, че потребителското доверие несъмнено ще се усъвършенства към края на 2023 г, само че ще отнеме доста повече време, с цел да се позволи рецесията с разноските за живот “, показва Рик де Оливейра.

Доклад за риска на Световния стопански конгрес за 2023 г сочи, че рецесията с разноските за живот е най-сериозната опасност за международната общественост.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР