Започна ремонтът на известния заслон Кончето в Пирин, който ще

...
Започна ремонтът на известния заслон Кончето в Пирин, който ще
Коментари Харесай

С доброволен труд: ​Започна ремонтът на известния заслон Кончето в Пирин

Започна ремонтът на известния подслон " Кончето " в Пирин, който ще бъде изработен напълно с непринуден труд. До в този момент са събрани 21 хиляди лв., нужни са още 4 хиляди, само че не престават да идват приходи. Осигурена е и летателна техника за преместване на тежките товари от и към заслона. От през днешния ден туристи от Разлог също ще оказват помощ за преместването на строителните материали.

Местността " Кончето " е седловина сред два върха в Пирин, на 2700 метра надморска височина. На единствения ѝ по-широк сектор, с две големи пропасти от двете страни, през 1955 година е построен заслонът " Кончето " и от този момент не е ремонтиран главно. Частични промени е имало преди 9 година, само че те не са задоволителни.
Орлин Чачановски - ръководител на Асоциацията на планинските водачи: От 2 години интензивно настояваме за ремонт на заслона, който към този момент не дава отговор на актуалните условия за сигурност. Сега към този момент сме на финала и ремонтът на заслона стартира.
По време на подетата от планинските водачи благотворителна акция се оказва, че заслонът няма никакви документи и е противозаконен.

Орлин Чачановски - ръководител на Асоциацията на планинските водачи: Най-сложно се оказа узаконяването на заслона. Мислех, че най-трудно ще бъде събирането на средства, само че фамозната българска административна машина е такава, че това ни лиши доста повече време и запаси.
Намеренията са новият подслон " Кончето " да бъде подготвен най-късно доникъде на септември. Все отново уредниците признават, че са си оставили прочут запас от време поради неприятните планински условия на височина 2700 метра.

" Кончето " е ситуирано на стратегическо място. Ако човек попадне на неприятно време, той няма къде другаде да се скрие в границите на 4 часа път. Досега заслонът е избавил живота на стотици хора.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР