Започна ремонта на новото крило на МБАЛ - Асеновград, съобщиха

...
Започна ремонта на новото крило на МБАЛ - Асеновград, съобщиха
Коментари Харесай

Ремонтират новото отделение за заразени с COVID-19 в Асеновград

Започна ремонта на новото крило на МБАЛ - Асеновград , оповестиха от общината. По предложение на кмета на Асеновград лекар Христо Грудев, Общинският съвет в града отпусна средства за дотъкмяване крилото, което към този момент 20 години стои незавършено и не се употребява. С решение на локалния парламент бяха отделени 290 000 , с цел да се обособи особено поделение , в което да бъдат настанявани леки и приблизително тежки случаи на жители, инфектирани с ковид COVID-19. Идеята е да не се смесват инфекциозно болните и пациентите с други болести , които посещават лечебното заведение.

На този стадий за банкет на заболели от ковид инфекцията е обособено Първо вътрешно поделение . То се намира на третия етаж и концепцията е при постъпване на инфектиран да не се карантинира цялата болница.
 Община Асеновград
Според предварителната план-сметка за строително-монтажните работи ще са нужни към 265 000 лв.. Предстои да се закупи и съоръжение. Според проектите, в отделението ще бъдат ситуирани 22 кревати, като стаите ще са със независим хигиеничен възел. Предвидено е да се построи 1 помещение с 6 интензивни кревати с респиратори за реанимация на по-тежките случаи, в това число и друго належащо съоръжение. Ще има и още 8 стаи с по 2 кревати за по-леки случаи.
Ще бъдат основани манипулационна и пространства за лекари и медицински сестри. Обособени ще бъдат и още два бранша - чист и заразен, съгласно условията на Регионална здравна ревизия (РЗИ) - Пловдив,  с цел да не се популяризира болестта, до момента в който медицинският личен състав минава през пространствата. Медиците ще работят при огромно натоварване, за което са им обезпечени санитарни и помощни пространства.

При направена информация излиза наяве, че един респиратор се продава за към 30 000 лв. - 50 000 лв. или по-скъпо . Най-големият  проблем, съгласно шефа на МБАЛ - Асеновград доктор Иван Червенков, е набирането на съоръжение, защото търсенето на апарати е огромно в международен мащаб, а няма задоволително произвеждане. Той заяви, че още преди време е поръчал и платил на 50% респиратор, който по всяка възможност ще се забави поради създалата се обстановка. Към момента болничното заведение разполага с 3 дихателни апарата в редовност. Червенков уточни, че е прекомерно допустимо до 2-3 седмици, при интензивен труд, отделението да бъде готово за прилагане.
 Община Асеновград
Отделно от отпуснатите от общината средства, са направени и дарения от благодетели. Сумата надвиши 325 000 лв., единствено в границите на няколко дни. Парите ще бъдат употребени за закупуване на инсталация, персонални защитни средства за медицинския личен състав, защитни консумативи, лекарства.

Две комисии ще наблюдават за отчетността на средствата. Едната е към МБАЛ - Асеновград и ще съблюдава какво е належащо и на каква цена ще се закупува. Другата комисия ще дава отговор за разходването на средствата, от страна на Общинския действен щаб.

В момента строителните действия в лечебното заведение се организират при прецизно съблюдаване на хигиенно-санитарните условия, съгласно заповедта на министъра на опазването на здравето. Очаква се цялостният ремонт да завърши до 2 седмици.

Болницата в града чака доставка на 50 еднократни защитни костюма, които костват по 30 лв. без Данък добавена стойност всеки . Закупени са и еднократни маски, шлемове, калцуни. Направени са и дарения на персонални защитни материали.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР