Започна реконструкцията на Египетския музей в Кайро, като властите се

...
Започна реконструкцията на Египетския музей в Кайро, като властите се
Коментари Харесай

Започна реконструкцията на „майката на египетските музеи“ в Кайро 

Започна реконструкцията на Египетския музей в Кайро , като управляващите се ангажират да усилят престижа му, макар че най-известната му сбирка ще бъде преместена от него, заяви Ройтерс.



Музеят на площад " Тахрир " в Кайро
съхранява най-големите египетски археологически съкровища. През 2020 година обаче ще бъде открит Големият египетският музей покрай пирамидите в Гиза и там ще бъде преместено съкровището на Тутанкамон . Колекцията му от мумии пък отива в Националния музей на египетските цивилизации в Кайро.
 Gulliver/Getty Images
Първоначалната реорганизация на Египетския музей планува преподреждането в няколко галерии покрай входа, където ще бъдат преместени експонатите от гробниците от Танис на мястото на съкровищата на Тутанкамон. Дългосрочната цел е освен преустрояване на постройката, само че и основаване на по-добри условия за запазване на сбирките. Това ще стане база за кандидатстване музеят да бъде включен в листата на международното завещание на ЮНЕСКО.

​​​​​​-->

Проектът е финансиран с 3,1 млн. евро от Европейски Съюз и е с поддръжката на пет европейски музея - Британския музей, Лувъра, египетските музеи в Берлин и Торино, Националния музей на античността в Лайден.
 Gulliver/Getty Images
Египетският музей е открит на 15 ноември 1902 година, посочи ТАСС. Оттогава той е основна съкровищница за археологическите находки. В сбирката му има 160 000 експоната. Десетки хиляди антични монументи обаче са в хранилището му, тъй като няма изложбена повърхност за всички. 

След откриването на Големия египетски музей в Гиза огромна част от сбирката на музея в Кайро ще бъде преместена там. В Египетския музей в столицата ще остане свободно място за краткотрайни изложения с по-малко известни артефакти, доста от които до момента не са показвани.
 Gulliver/Getty Images
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР