Започна реалното тестване на ТОЛ системата, за тежкотоварни автомобили над

...
Започна реалното тестване на ТОЛ системата, за тежкотоварни автомобили над
Коментари Харесай

Превозвачи ще тестват тол системата в четири града

Започна действителното тестване на ТОЛ системата, за тежкотоварни коли над 3 тона и половина. Колко ще коства на превозвачите да изминат дистанцията от Бургас до София и ще се усили ли цената на стоките и услугите поради новата електронна система?


Превозвачите ще могат да тестват работата на новата система за пътни такси за тежкотоварни коли от вторник. Това разгласи Олег Асенов отговарящ за ръководството на тол системата. От през днешния ден ведомството стартира действителните проби на новата система, която ще размени електронните винетки за коли над 3,5 тона.

Най-рано в края на февруари ще бъде приключена цялостната инфраструктура, която е нужна за стартирането на новата система за пътни такси за тежкотоварни коли. Фирмата реализатор на системата съобщи алегорично ключа за нея на шефа на АПИ. От през днешния ден стартират физическите проби за пресмятане и заплащане на пътни такси.

Тестовете ще са върху покритие от 6000 километра, които са близо 30% от републиканската пътна мрежа.

Олег Асенов: Нашето внимание на управлението на АПИ е фокусирано мощно върху работата тъкмо с покритието. Дали сме на превозвачите карти в акуратен Гугъл Maps формат, в който те да могат да редактират, да преглеждат разновидности и да дават оферти.
По контракт България ще заплати 180 млн. лв. за новата система, в допълнение в края на юли държавното управление отпусна още 90 млн. за финансиране на администрацията, чака се до края на годината и още един транш.

За потребностите на теста от Агенция пътна инфраструктура пресметнаха какъв брой ще коства пътната такса на камион с пет оси и стандарт Евро 5, който се движи от Бургас до София, а точно 73 лв..

Йордан Стойчев, член на УС на Съюза на интернационалните превозвачи: Това не дава отговор на действителността изобщо. Няма съответни цени, по които ще се тарифира, няма и съответен прийом, както споделиха и те самите.

От вторник превозвачите могат да се включат в пробите на системата от 14:00 до 18:00 часа в четири града - София, Пловдив, Русе и Варна.

Васил Пиронков, ръководител на Управителния съвет на Камарата на автобусните превозвачи в България: Реално това ще даде визия каква да бъде цената на изминат километър. Ще можем ние да си създадем една равносметка, с какъв брой ще нарастне транспортната услуга, тъй като ние не можем да продължим да работим със същите цени и не е обикновено.
Превозвачите пресмятат, че товарният и пътническият транспорт ще нарастнат с сред 20 и 30%. Според изчисленията на пътната организация от пътни такси от следващата година може да бъдат събрани до 800 милиона лв., а в този момент при винетки се заплащат близо 500 милиона, в това число и за леките коли.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР