Започна преустройството на улица Съборна в центъра на столицата, предаде

...
Започна преустройството на улица Съборна в центъра на столицата, предаде
Коментари Харесай

Още една столична улица стана пешеходна


Започна преустройството на улица „ Съборна ” в центъра на столицата, съобщи БГНЕС.

След решение на Столичния общински съвет, дребната уличка в самото сърце на София към този момент няма да е просто паркинг за безредно ситуирани коли, а ще се трансформира в напълно актуализирана пешеходна зона. Така улицата е напът да се трансформира по едно и също време в притежател на смяната и съвремието, само че и в страж на историята, свързвайки пешеходно някои от най-емблематичните градски точки – площад „ Св. Неделя “ и Градската градина с Народния спектакъл.

По тематиката от няколко години работи екип на „ Спаси София ”, а с помощта на задружните старания на всички, най-сетне улицата ще се трансформира в едно от най-красивите и функционални пешеходни пространства.

Какво ще се промени?

Разработеният план планува отделяне на пешеходни пространства в два сектора от ул. „ Съборна “ – сред пл. „ Св. Неделя “ и ул. „ Цар Калоян “ и сред ул. „ Леге “ и ул. „ Княз Александър I “. В междинния сектор пък се резервира опцията за придвижване и паралелно паркиране на коли, само че тротоарите и площите за пешеходци доста се усилват. Двете трасета ще бъдат отделени с кашпи.

От тази заран на улиците кипи интензивен труд. Екипи правят козметични поправки, боядисват стълбовете и подменят лампите на уличното осветяване. Асфалтът пък се боядисва със специфична багра в цвят, подобен до този на плочките на тротоара. Причината – образно обединяване на пешеходното пространство. По този метод се цели да се избегне казусът, който сега съществува на бул. „ Витоша “ пред Съдебната палата, където малко хора вървят по бившето автомобилно платно, тъй като даже образно то продължава да бъде отделено от тротоарите.

„ Би било добре да има повече място за разходки. Така хората ще могат да се любуват на старите здания в сърцето на столицата. Местата се посещават и от чужденци, забавна зона е. В центъра е добре да има места, свободни от коли ”, разяснява Светльо Георгиев, който постоянно минава от там.

Ключов детайл от плана е обезпечаване на комфортна пешеходна връзка към Градската градина с построяването на първата в София необятна пешеходна пътека при пресичането с ул. „ Княз Александър I “. В момента пешеходците са принудени да заобикалят разнообразни парапети и паркирали коли, само че с построяването на пешеходната пътека това би трябвало да остане в предишното.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР