Започна премиерата на балета „Шопениана“ на сцената на Старозагорската опера.

...
Започна премиерата на балета „Шопениана“ на сцената на Старозагорската опера.
Коментари Харесай

„Шопениана“ по случай 70 години балет в Стара Загора

Започна премиерата на балета „ Шопениана “ на сцената на Старозагорската опера. Тя е една от деянията на 50-ия Фестивал на оперното и балетното изкуство в Стара Загора. С нея тържествено се празнуват 70 години балет в Стара Загора.

Режисьори на „ Шопениана “ са двама души - Снежана Дескова – известна прима на Старозагорския балет и почетен жител на Стара Загора и Анелия Димитрова – примабалерина и ученичка на Дескова.

В новата режисура е употребена ефектна мултимедия на Сергей Голубев, а костюмите са дело на Първолета Чавдарова-Летиция.

В ролята на Юношата ще забележим Фиорди Лоха, във валса ще му партнира Анелия Димитрова, в мазурката солист е Харука Суга, в прелюда – Ромина Славова, а във валса - Мартина Префето. Участва балетът на Държавната опера в Стара Загора.

Любопитна детайлност е, че за първи път Снежана Дескова взе участие в „ Шопениана “ през 70-е години на ХХ век. Тогава тя е солистка, а постановката е дело на Димитър Ценов. Художник е Иван Савов.

„ Шопениана “ е едноактен балет по музика на Фредерик Шопен и хореография на съветския хореограф модернист и балетист Михаил Фокин. За първи път е изпълнен на 10 февруари 1907 година в Мариинския спектакъл в Санкт Петербург в чест на Шопен. Оркестриран е от Александр Глазунов, а диригент е Рикардо Дриго. Костюмите са основани по ескизи на художника Леон Бакст.

Когато Фокин слага „ Шопениана “ той има едно желание - „ да върне условния балетен танц сега на неговото най-висше развиване “ (според признанията му в книгата „ Срещу течението “ (1962). Фокин се стреми към сантименталния балет от XIX век, който притегля със своята поетичност, а не с трикове, стремглави компликации и акробатични номера.

В първичния си вид през 1907 г.„ Шопениана “ включва пет творби на Шопен за пиано:

Полонеза в ла мажор, оп. 40;
Ноктюрно във фа мажор, оп. 15;
Мазурка (до диез минор), оп. 50;
Валс (до диез минор), оп. 64;
Тарантела (ла бемол мажор), оп. 43.

Тази вечер с изключение на „ Шопениана “ на сцената на Старозагорската опера ще бъде показана и балетната миниатюра „ Ромео и Жулиета “ по едноименната фантастична интродукция на Чайковски. Хореограф е Силвия Томова, сценография и костюми - Салваторе Русо. Анелия Димитрова е в ролята на Жулиета, а Паскуале Казелли – в ролята на Ромео. Участват още Драгомир Христов - падре Лоренцо, Сторм Норис - синьора Капулети, Александър Желев - синьор Капулети, Ромина Славова – синьора Монтеки и Станко Танев - синьор Монтеки,.

Преди премиерата на „ Шопениана “ бе открита галерия, отдадена на историята на балета в Стара Загора. По същото време бе показано и „ Списание за танц “ от основния му редактор Ангелина Георгиева и един от създателите – Ина Дублекова.

Списанието излиза един път годишно в 120 пълноцветни страници, като преглежда събития, персони, процеси и хрумвания от класическия до актуалния танц както у нас, по този начин и в чужбина. За издаването му финансова поддръжка е получена по стратегия „ Творческа Европа “ на Европейския съюз, стратегия „ Култура “ на Столична община, Национален фонд „ Култура “ и др.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР