Започна премахването на керемедите от един от малкото напълно здрави

...
Започна премахването на керемедите от един от малкото напълно здрави
Коментари Харесай

Разрушават тютюнев склад в Пловдив, който е част от групов паметник на културата -

Започна премахването на керемедите от един от дребното изцяло здрави тютюневи хранилища в Пловдив. За жал, не става въпрос за ремонт на покрива, а за разрушаването на вековната постройка,. Това излиза наяве от осведомителната табела на добре оградения обект. Собственик на склада е „ Кепитъл Холдинг Груп “. Разрушаването би трябвало да завърши за 60 работни дни.

Към този миг постройката не е индивидуален монумент на културата, само че попада в обсега на груповия подобен. Пак сега върви процедура по предоставяне статут на тютюневия склад, само че събитията от през днешния ден изпревариха административните процедури. 

Още на 5 ноември 2021 година Община Пловдив е известена, че НИНКН е стартирал процедура за правене на заключителна оценка и режими за запазване на единични архитектурно-строителни недвижими културни полезности в историческата зона „ Филипопол-Тримонциум-Пловдив ” – Система от улични ансамбли по ул. „ Иван Вазов ” и ул. „ Цанко Дюстабанов ”. Става дума за Тютюневия склад на ул. „ Капитан Андреев ” 2, Тютюневия апетит на ъгъла на ул. „ Иван Вазов ” и ул. „ Екзарх Йосиф ” 13, Тютюневия склад на Съединени тютюневи заводи на ул. „ Екзарх Йосиф ” 16, Тютюневия склад на ул. „ Иван Вазов ” 31, Цигарената фабрика „ Родопи ” на ул. „ Кирил Христов ” 5, Тютюневия склад – клуб „ Тотал Спорт ” на ул. „ Екзарх Йосиф ” 13. В развой на правене на предварителна оценка по реда на член 57 от ЗКН и режими за запазване са Тютюневият склад на ул. „ Одрин ” 8, Тютюневият склад на ул. „ Кирил Христов ” 1-3, Тютюневият склад на ул. „ Одрин ” 13, Обслужващата постройка към тютюнева фабрика „ Родопи ” на ул. „ Кирил Христов ” 10, Тютюневият склад на ул. „ Г. М. Димитров ” 29, както и Тютюневият склад на бул. „ Христо Ботев ” 51. В същия документ от Общината са задължени да уведомят всички заинтригувани лица.

За склада на „ Христо Ботев “ 51 е направено предложение по реда на Закона за културното завещание и Наредба №3 за реда за идентифициране, обявление, даване на статут и за установяване на категорията на недвижимите културни полезности, за достъпа и подлежащите за регистриране условия в Националния обществен указател на недвижимите културни полезности на Министерство на културата. Актуализираният и цялостен с фактология и фотоматериали фиш на „ Тютюнев склад на Кочо Попов и братя К.П. Михалови “, а по-късно и склад на тютюнотърговеца Андон Бозев, е направен от специалистите в НИНКН и е импортиран в дирекция „ Културно завещание, музеи и изобразителни изкуства “ за разглеждане от Специализирания експертен съвет за запазване на недвижимите културни полезности (СЕСОНКЦ) на 19 август.

Според експертите постройката има висока стойност за опазването на индустриалното завещание и на културната еднаквост на Пловдив. Заедно с това е скъп систематичен детайл в зона с други съхранени здания на тютюневата промишленост. Техническото ѝ положение е положително. Складът на Кочо Попов и братя Михалови е строен през 1917 година и е измежду непокътнатите по-ранни тютюневи хранилища. Автентичността му е добре съхранена – в това число фасадите към бул. „ Христо Ботев “ и ул. „ Екзарх Йосиф “ и междуетажната структура.

Съгласно предварителната оценка на обекта, направена от НИНКН, постройката има качества и предлагането е да бъде заявена като единична недвижима културна полезност от локално значение. Същевременно складът е значим формиращ детайл за основаването на групова недвижима културна полезност Тютюнев град.

Ако бе признато предлагането за декларирането на постройката като индивидуален монумент, допустимите намеси по постройката биха били единствено обвързваните с нейната консервация и реституция – на фасадите, покрива, дограмите, тъй че да бъде непокътната достоверността й и да бъдат възобновени декоративните фасадни детайли, със забрани за преизграждане на зданието (разрушаване и основаване на съвременна реплика), потреблението на нетипични за материали, слагането на климатици по фасадите – които биха нарушили истинския й тип. С две думи- притежателят не може да се развихри капиталово.

За да стане складът на бул. „ Христо Ботев ” 51 монумент на културата, би трябвало министърът на културата да назначи съвещание на Специализирания експертен съвет за запазване на недвижимите културни полезности към министъра на културата. Ако СЕСОНКЦ утвърди предлагането, остава единствено министърът да подпише заповед за предоставяне на статут. Това към този миг не се е случило, а покривът към този момент се смъква. Вероятно в идващите няколко дни следва и цялостното срутване, поради това, че институциите по този начин и не развързаха този възел Тютюнев град.

„ Кепитъл Холдинг Груп “ е закупил парцела през декември 2021г.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР