Започна поредното заседание на смесената българо-македонска комисия по историческите и

...
Започна поредното заседание на смесената българо-македонска комисия по историческите и
Коментари Харесай

На брега на Охридското езеро смесената комисия изяснява чий е Гоце Делчев

Започна следващото съвещание на смесената българо-македонска комисия по историческите и просветителните въпроси, заяви ”Нова.бг ”. „ Чий е Гоце Делчев? ” е тематиката на следващата полемика.
Днешното съвещание по най-злободневния въпрос пред комисията е планувано в Охрид. Вчера министър председателят на Северна Македония Зоран Заев организира среща с македонския екип на комисията, на която уточни, че до момента комисията е постигнала единодушие за шест исторически персони, към които по-рано е имало остри разногласия.

Официалната политическа позиция на България е, че страната ни поддържа македонската евроинтеграция, само че това няма да стане абсолютно и за сметка на историята ни.

Смесената комисия от учени от Република България и Република Северна Македония бе основана по силата на Договора за другарство, добросъседство и съдействие сред двете страни. Съгласно Договора комисията показва пред държавните управления на двете страни годишни отчети за работата си.

От българска страна съпредседател на комисията е професор Ангел Димитров, първият дипломат на Република България в тогавашна Република Македония, а от страна на Република Северна Македония - проф. доктор Драги Георгиев, шеф на Института за национална история (ИНИ) в Скопие.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР