Започна Осмата среща на върха на Инициативата “Три морета в

...
Започна Осмата среща на върха на Инициативата “Три морета в
Коментари Харесай

Започна Осмата среща на върха на Три морета в Букурещ, Мариел Габриел седи до Джон Кери

Започна Осмата среща на върха на Инициативата “Три морета ” в Букурещ.

 

В 15:35 ч. ръководителите на делегациите на страните участнички бяха признати от президента на Румъния Клаус Йоханис в президентския замък “Котрочени ”, а по-късно всички дружно се събраха за фамилна фотография, съобщи Българска телеграфна агенция.

Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел, която управлява българската делегация, стоеше до специфичния делегат на Съединени американски щати по въпросите на климатичните промени Джон Кери и до премиера на Хърватия Андрей Пленкович.

 

Във Facebook Габриел осведоми, че по предложение на президента Румен Радев управлява българската делегация, която взе участие в Осмата среща на върха на Инициативата „ Три морета “ в Букурещ, Румъния.


 

Сигурността в района, икономическото развиване, подобряването на районната съгласуваност, вложенията за значими за района инфраструктурни планове, са измежду водещите тематики, които ще бъдат разисквани на форума, показва в поста си Мария Габриел.

На срещата на върха ще бъде призната и взаимна Декларация, отразяваща общите цели и предпочитани тематики за страните участнички в Инициативата.

Предстои пленарна сесия, която ще стартира с послание на президента на Румъния, който е и хазаин на събитието.

 

В 18:40 Клаус Йоханис ще даде конференция дружно с сътрудниците си от Полша и Литва - Анджей Дуда и Гитанас Науседа и с премиера на Хърватия Андрей Пленкович.

Очаква се по време на днешната среща Клаус Йоханис да насърчи създаването на нови принадлежности и партньорства за ускорение на вложенията в предпочитани планове на самодейността, в това число посредством основаването на нов капиталов фонд, който ще продължи активността на този, стартират на срещата на върха в Букурещ през септември 2018 година

Инициативата " Три морета " не е институционализирана и няма седалище и секретариат, демонстрира информация на отдел “Справочен ” в Българска телеграфна агенция.

 

Тя сплотява 12 страни членки на Европейския съюз, намиращи се сред Балтийско, Адриатическо и Черно море.

 

Основната ѝ цел е задълбочаване на интеграцията на района на Централна и Източна Европа в границите на Европейски Съюз посредством по-голяма съгласуваност сред страните участнички по оста " Север-Юг " в основни области като енергетика, превоз, връзки, осведомителни технологии.

Първата среща на самодейността беше на 25 август 2016 година в Дубровник, Хърватия, а последната - на 20 и 21 юни 2023 година в Рига, Латвия. Тогава съществена тематика беше влошената среда за сигурност поради войната в Украйна и новите провокации пред страните от района. Страните членки сътвориха нов тип партньорство - статут на сътрудник за страни, които желаят да станат членове на Европейския съюз. За първи път статутът е възложен на Украйна.

България беше хазаин на шестата среща на високо ниво на самодейността „ Три морета “, която се организира на 8 и 9 юли 2021 година в София. По време на форума бе призната взаимна декларация на държавните ръководители, израз на общата политическа воля да се работи за ускореното развиване на района посредством усъвършенствана транспортна, енергийна и инфраструктурна съгласуваност, посредством стимулиране на публично-частните партньорства и посредством въвеждане на нови новаторски модели за развиване.

 

" На сегашната среща ще има още веднъж компликации да се преодоляват разликите сред обособените страни кои планове да имат многонационално значение, с цел да бъдат признати. И кои ще бъдат финансирани с оскъдните пари, които до момента са събрани. Основният резултат, който може да се чака, е дали ще бъдат признати на правилото на асоциираното партньорство Гърция, Украйна и Молдова ".

Това сподели пред БНР дипломатът Валентин Радомирски, някогашен дипломат на България в Букурещ, във връзка открритата на 8-ата Среща на върха на самодейността " Три морета " в Румъния,

Според него тематиката за Черно море наложително ще е във фокуса на закритите срещи на формата в Букурещ:

" Черно море става епицентър на спора. Обстановката сега е такава, че войната в Украйна и всички проблеми, които тя основава - зърнената договорка, коридорите, които в този момент се обрисуват за прекосяване на корабите - подчертават върху Черно море. Още повече, че американците внесоха и по всяка възможност ще одобряват една доста сериозна Черноморска тактика, в която се приказва за доминация на НАТО в Черно море.... Разбира се, че ще бъдат наранени ползите на страни като България и Румъния - примерно корабоплаването сега.... Нещата последователно получават окраски, които ни доближават към ескалация. Надявам се, че на тази среща в Румъния военно-политическите въпроси, които по всяка възможност ще останат за необятната аудитория по-скрити зад икономическите планове, ще бъдат основната тематика на диалозите сред ръководителите на страните ".

Радомирски акцентира, че най-големите черноморски страни - Турция и Русия - не вземат участие в Инициативата " Три морета ".

 

Досега от българска страна непроменяемо на тези срещи е участвал президента Радев - Букурещ, София, Талин, Любляна, Варшава и Рига.

 От тази година самодейността отива в ръцете на изпълнителната власт.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР