Започна официалното посещение на министър-председателя Кирил Петков в Сърбия, което

...
Започна официалното посещение на министър-председателя Кирил Петков в Сърбия, което
Коментари Харесай

Премиерът Кирил Петков е на официално посещение в Сърбия

Започна формалното посещаване на министър-председателя Кирил Петков в Сърбия , което е по покана на сътрудника му Ана Бърнабич. Очаква се във фокуса на диалозите да са тематиките за европейската интеграция на Сърбия и района на Западните Балкани, двустранните връзки, енергийното съдействие , инфраструктурата и стопански въпроси от съвместен интерес.

Посещението на Кирил Петков в Белград стартира със среща със сръбския президент Александър Вучич Енергийното съдействие беше съществена тематика на срещата, съобщи БГНЕС.

„ Двамата разговаряхме за подсилване на енергийното съдействие сред Сърбия и България. Обсъдихме стопански въпроси от съвместен интерес “, сподели Вучич след приключването на срещата.

Според сръбския президент газопроводът „ Балкански поток “ е от значително значение за съдействието и развиването в района. Той счита, че началото на газовия интерконектор край Цариброд ще подсигурява снабдяването с газ и ще диверсифицира източниците на доставка.

Двамата означиха, че приключването на строителството на интерконекторите сред България и Гърция и сред България и Сърбия ще способства за по-голяма енергийна непоклатимост в района .

Вучич благодарил на Петков за откровеното другарство и неговата посветеност на добросъседските връзки.

Премиерът Петков предложи на сръбския президент да има увеличение на бизнеса сред двете страни , по-конкретно в региона на осведомителните технологии и основаването на балканска стартъп компания .

„ Нашите пазари са дребни и по тази причина би трябвало да се обединим, с цел да може по-добре да работим на трети пазари, само че би трябвало да мислим и за основаването на нов Балкански център за осведомителни технологии “, сподели Петков.  
 Петков Вучич Българска телеграфна агенция
След това се организира и формалната гала по посрещането на българския министър председател.

След това българският министър-председател организира среща със сръбския си сътрудник Ана Бърнабич . Двамата министър председатели разискаха развиването на двустранните връзки сред България и Сърбия, както и напредъка по общи планове от съвместен интерес .

Във водената от премиера Петков делегация са министърът на енергетиката Александър Николов, началникът на политическия кабинет на министър-председателя Лена Бориславова и заместник-министърът на външните работи Васил Георгиев. В рамките на визитата министър Николов ще има среща със сръбския вицепремиер и министър на минната индустрия и енергетиката Зорана Михайлович. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР