Започна обсъждането на личността на главния прокурор в Пленума на

...
Започна обсъждането на личността на главния прокурор в Пленума на
Коментари Харесай

Главният прокурор: Прокуратурата си върши работата и ще продължи да го прави

 Започна разискването на личността на основния прокурор в Пленума на Висшия правосъден съвет (ВСС) по самодейност на Съюза на съдиите в България (ССБ). Последните още предходната седмица пуснаха до кадровия орган послание, в което приканват за отстраняването на основния прокурор, като в него те цитират няколко мними нарушавания, които съгласно тях той е направил в качеството си на " обвинител №1 “. Съдийската гилдия изпрати въпросите в обръщението на организацията до Пленума, като даде ясна поръчка, че няма да удовлетвори упоритостите на най-политизираната съсловна организация в България да срине държавното обвиняване, нито пък, че има желание да отстранява основния прокурор от поста му. Дебатът в Пленума стартира тъкмо в 9:30 ч., а пръв думата взе точно.

Той уточни, че събитието, че той е обект на разискването постанова да се отдръпна от дебата, само че даде някои съответни уточнения по тематиката, след което напусна диалога за самия себе си. Ето какво сподели Гешев:

" Няма да разясня събитието, че не е ясно разискването на заявления на съсловни организации по каква законова процедура е. Според мен няма такова законово съображение. Причините да не вземам участие в разискването са кардинални и желая да ги споделя. Не искам да вземам участие в опити за основаване на напрежение и опълчване на прокурори против съдии. Аз, като основен прокурор, не бих си разрешил да разясня кадровата политика на Съдийската гилдия, нито пък да разясня професионални качества на ръководителите на Върховен касационен съд и Върховен административен съд.

Тук задачата не е основният прокурор, не е толкоз и политическа цел за отклонение на процесите, задачата е самият Висш съдебен съвет и неговата промяна. Ще си разреша да изкажа това съмнение. Въпреки тези учредения и поради уважението ми към най-висшия орган в правосъдната власт, ще направя разяснения по някои въпроси. Нямам навика да тичам, да напущам полемики и да излизам от залата. Длъжен съм, макар тези учредения, да изясня няколко неща. В една от декларациите по-скоро се съдържат съждения с детайл на коментар, по-скоро политически коментар, в сравнение с юридически. Много мъчно е да отговориш на подобен вид мнения. Те общо взето касаят мои изявления. Като чета имам възприятието, че се връщаме към един разказ на Оруел – какво имаме право да приказваме и какво нямаме, само че това е в кръга на шегата. Най-интересната точка в обръщението е последната – неравнопоставеност на потърпевшите.

Не се опасявам да разясня тези тематики, тъй като огромната част от тези въпроси, като се изключи последния, съм ги обсъждал пред вас над 10 часа. Всичко това съм коментирал и по време на съвещанието на прокуратурата. Няма да разясня, че огромна част от тези мнения към този момент са разисквани и в една друга декларация на Асоциацията на прокурорите. По тези въпроси документално е отговорено и на комисията LIBE, на чийто уебсайт е оповестен моят отговор. Няма да го дублирам, това може да се прочете от всеки, който има предпочитание. Въпроси в тази тенденция ми бяха заложени в Правната комисия и в Народното събрание, в пленарна зала. За разделянето на потърпевшите на някакви групи – прокуратурата към този момент не разделя хората на такива с висок обществен статус и такива с невисок. Моето мнение е, че страната, от която правосъдната власт и прокуратурата е част, получава заплати от българските жители и тези, които са част от най-уязвимата част от популацията – българските пенсионери – заслужават по-добър живот. Длъжници сме им.

Докато съм основен прокурор ще се постарая това състояние да се промени и се старая. За нас, които взимаме огромни заплати, може би една кражба от дядо на пенсията му е някакъв малък проблем. За мен има значение. Затова съм основен прокурор – с цел да има значение и има. Така че – това е мой персонален ангажимент като основен прокурор и това е задачата на тези срещи с потърпевшите от закононарушения лица. Трябва да е ясно - страната, в лицето на прокуратурата, е трансформирала отношението си към тези хора и те към този момент не са изоставени. Не се срамя, че прокуратурата си прави работата и тя ще продължи да го прави.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР