Започна обсъждане за развитието на пристанище Варна, предаде репортер на

...
Започна обсъждане за развитието на пристанище Варна, предаде репортер на
Коментари Харесай

Започна обсъждането за развитието на пристанище Варна | Продължават проверките на изградените в последните години заведения в зоната

Започна разискване за развиването на пристанище Варна, съобщи кореспондент на Moreto.net

В полемиката за усъвършенстването на пристанищната инфраструктура като фактор за развиването на варненския район, участваха министърът на превоза и известията Николай Събев, заместник-министърът Владимир Върбанов, ръководителят на Комисията по превоз и известия към Народното събрание Борислав Гуцанов, депутати, представители на Министерството на нововъведенията и растежа и локалната власт.

" Днес започва първа фаза от трите етапи на разискване, които ще правим освен във връзка Варна и развиването на пристанището, само че и във връзка Бургас, Русе и Лом. В първа фаза това са стопански трендове и заинтригувани страни от позиция икономическо развиване. Не желаеме да преглеждаме пристанище Варна като обособен организъм от общината и региона, желаеме да ги виждаме в подтекст. ", съобщи министърът на превоза и известията Николай Събев.

Експертите, които участваха в това разискване, погледнаха в дълбочина и широчина тематиката, разяснява още той.

" С министър Събев поставихме въпроса по какъв начин морската общественост вижда развиването на пристанището оттук насетне, с цел да може на втора среща да се вземе дефинитивно решение. Дали пристанище Варна-изток става напълно атракционна зона или част ще бъде атракционна, част за потребление на товари. Как тя да се интегрира с града, което е от изключителна значимост, развива ли се пристанището под ромската махала " Максуда " или се търси друго място за интермодален терминал. Всичко това ще бъде конкретизирано на втори стадий, който се чака да бъде в границите на до няколко седмици, ръководителят на Комисията по превоз и известия към Народното събрание Борислав Гуцанов.
Желанието ни е пристанище Варна-изток да стане част от града, само че дано това да бъде съчетано с развиването на идващите пристанищни мощности. Законодателна и изпълнителна власт работим ръка за ръка. Варна и Бургас няма да имат нищо общо в пристанищната активност, това което е през последните години. Транспортните коридори ще тръгнат по допустимо най-бързия метод - основно за развиването на просперитета на страната ни, разяснява още Гуцанов.

Пристанище Варна би трябвало да бъде обвързвано с националните и интернационалните превози системи, съобщи министър Събев. Ако не се направи бърза и ефикасна връзка, пристанище Варна ще остане изолирано.
През годините са правени обособени планове, в този момент се опитваме да ги съберем, с цел да правим смяната мъдро, съобщи още министър Събев. Докато не се реши въпросът с транспортната съгласуваност, не може да бъде направено мъдро планиране и логистичен терминал.

" Трябва да се влага най-много в транспортна съгласуваност с устойчивите типове превоз с приоритет за Европейски Съюз - такива са железниците, вътрешните водни пътища, морските пътища. ", съобщи министър Събев.
Ще бъде взето поради развиването и хората, които са в бизнеса с яхтите, с огромни и дребни товари, хората с бизнес в директните товари - всичко това ще бъде акумулирано при започване на март на равнище механически и стопански съвет. Следва разискването на втори стадий с специалисти, на трети ще следва разискване и с обществеността - тя ще има достъп до цялата информация, стана ясно от думите на министър Събев.

След тези стадии ще бъде оповестено приемането на предпроектното изследване, след което ще се пристъпи към техническата част - да се проектира проекта на пристанището. Той няма да бъде като кръпка отвън общото развиване - значимо е да подкрепя развиването на региона и общността, съобщи още той.

Не бягаме от концесии, стана ясно от думите на Събев във връзка въпроса, дали ще останат заведенията на пристанището. Но е значимо публичният интерес да е обезпечен, да се подредят нещата и за концесионера да е ясно какво се изисква от него.
Нашата задача е да създадем условия за бизнесмените, от там насетне министърът на нововъведенията и растежа Даниел Лорер ще поеме нещата, разяснява министър Събев

Проверките на построените в последните години заведения в зоната на пристанище Варна-Изток не престават, заяви заместник-министърът на превоза и известията Владимир Върбанов.
Има няколко смущаващи неща - където считаме, че има предпоставки за опасения за престъпления от страна на отдаване на терени от Пристанище Варна на заведенията наематели, разяснява още той. Нужните документи от одита се предават на Министерство на вътрешните работи, стана още ясно.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР