Започна назначаването на кметски наместници в цялата страна, съобщава bTV.

...
Започна назначаването на кметски наместници в цялата страна, съобщава bTV.
Коментари Харесай

Страшната статистика за обезлюдените села без кметове

Започна назначението на кметски наместници в цялата страна, оповестява bTV.

Снимка: btvnovinite.bg
Месец след двата тура на локалните избори 1493 села останаха без кметове, тъй като непрекъснатите поданици там са под 350 и законът не позволява да се организира директно гласоподаване.

Снимка: btvnovinite.bg
Така 270 хиляди български жители бяха лишени от право на глас.

Кметът на Плевен обаче позволи хората да посочат кой да ги ръководи в дребните обитаеми места.

В седем плевенски села общинският кмет предпочел да организира спонтанни избори – с урни и бюлетини, и на всички места се съобразил с желанията на хората.

„ Абсолютно празен лист, всеки писа името с химикал върху листчето, сгъва го и го пуска в транспарантната урна. Всичко останало съгласно мен е по-незаконно”, споделя Таня Кърдийска, гражданин на село Горталово.

В това село претендентите били двама. След броене на гласовете пред всички за наместник е избран досегашният кмет Пламен Петков. Откриваме го в обедната отмора да управлява ремонт на последна улица.

Брутната му заплата е малко над 800 лв., от които чисти ще получава под 700. Но споделя, че не това е значимо, а доверието на хората: „ Няма ток, кмете, няма вода – за всяко нещо се обаждат на мен първо. Някой се разболее – за медикаменти, ние сме едни служащи първо, ние не сме политици, тук просто си в услуга на хората”, споделя Петков.

В прилежащото село Тодорово борбата била по-оспорвана – всред трима претенденти хората си избрали Янчо Итов, също доскорошен кмет.

„ Американският президент и той е 72-годишен, определен по либерален път, както съм определен и аз”, дава за образец Итов.

А в криводолското село Главаци се стигна до митинги. Там желанията на хората не съответстваха с решението на общинския кмет, който избра да извърши буквата на закона.
.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР