Започна ключовото изслушване в Комисията по бюджет и финанси на

...
Започна ключовото изслушване в Комисията по бюджет и финанси на
Коментари Харесай

Василев: Предвиждаме 353 млн. за пенсии, 335 млн. за вируса и 133 млн. за нови избори

Започна основното чуване в Комисията по бюджет и финанси на тримата министри в служебния кабинет - на финансите Асен Василев, на опазването на здравето доктор Стойчо Кацаров и на труда и обществената политика Гълъб Донев.
Финансовият министър Асен Василев стартира пръв, като изясни за какво се постанова да се одобри актуализация на бюджета.
"В настоящия закон общо за Коронавирус ограничения, обществени ограничения, за избори са заложени 1.196 милиарда лева Както знаете, част от обществените ограничения като пенсиите, бяха заложени за март месец. За април месец към този момент не са заложени в Закона за бюджета. Част от ограниченията като ограниченията за поддръжка за бизнеса също бяха заложени за първите три или четири месеца. Мерките за опазване на здравето бяха заложени в по този начин наречения буфер, като това не е преднамерено перо или запас, а е наредба в Закона за бюджета, която дава право на Министерски съвет да иззема пари от министерствата и другите разпоредители с бюджетни средства и да ги дава целево за опазване на здравето,т.е. активирайки буфера, ние вземаме пари примерно от Министерство на вътрешните работи и ги даваме за опазване на здравето ", разяснява министър Василев.
"Към момента са изхарчени 2.390 милиарда за тези действия, т.е. ние към този момент сме изхарчили 1.94 милиарда над това, което е заложено в бюджета. Тези пари са изхарчени за 50 лева за пенсионерите, за спомагателна поддръжка за бизнеса, главно през мярката 60 на 40 и за средства, които са нужни за Министерство на здравеопазването. Отделно са изхарчени към 20 млн. лева за избори, както знаем следват още едни, може би два избора, които би трябвало да бъдат извършени, които не са бюджетиране ", добави Василев.
Той означи, че опциите за преструктуриране на разноски в бюджета и за орязване на финансови разноски са доста мощно лимитирани.
"Задава се нова вълна на Коронавирус рецесия, по тази причина е належащо да обезпечим здравните ограничения, обществените ограничения и ограниченията за бизнеса до края на годината, а също и много ограничения за отбрана на границата поради мигрантската рецесия, което е спомагателен запас за Министерство на вътрешните работи и Министерство на защитата ", заключи министърът.
Той означи, че актуализацията стъпва на няколко съществени принипи и обстоятелства. Към края на юли месец имаме доста по-добра събирамеост на приходите в бюджета. Към края на юни не сме били на недостиг, а на позитивно салдо 116 млн., а към края на юли на позитивно салдо от над 700 млн. лева, уточни още Василев.
"Законът за бюджета, както знаете, фиксира разходната част. Съответно тези доходи да могат да бъдат използавани целево, би трябвало да създадем актуализация, която наподобява по следния метод: Допълнителни 575 млн. за обществени разноски, това включва 353 млн. за актуализация на пенсиите или продължение на мярката с 50 лева, 86 млн. лева поддръжка за отопление в допълнение над това, което е заложено в бюджета, 72 млн. лева надбавка по Закона за персоналната помощ, защото има спомагателен брой ползватели над тези, които са били планувани, когато е юридически бюджетът за тази година, 35 млн. лева надбавка за пенисонери с пенсия под линията на бедността и 30 млн. за поддръжка на родители на деца до 14 години в епидемиологичната конюнктура ", изясни министърът.
"430 млн. са заложени за поддръжка на бизнеса. 30 млн. за авиопревозвачите, 400 млн. за ограничения, които с работодателите, със синдикатите и с бизнеса, се изготвят. Основно ще бъде мярката 60 на 40, която в летните месеца се движи от 40 до 60 млн. на месец и в месеците на висока заболеваемост и затворени бизнеси се движи към 100 млн. лева на месец. Тези 400 млн. са заложени за четири месеца. Има в допълнение 335 млн. лева, заложени за опазване на здравето. Перата са 121 млн. здравноосигурителни заплащания, 81 млн. за 1000 лева за медици на първа линия, 47 млн. за закупуване на спомагателни ваксини. Това е заплащане по контракт, който е подписан предходната година, което в този момент идва и би трябвало да се случи докрая на годината, 35 млн. в допълнение за запас за медикаменти за Коронавирус - 19 и 33 млн. за 1000 лева за личен състав за второстепенните и 19 млн. лева за в допълнение слагане на ваксина ", сподели още Василев.
"Има планувани 133 млн. лева, които са разчетени при избори две в едно. Ако изборите бъдат обособени, би трябвало да се предидят още 50 млн. с изключение на тези, те. а стане сумата 183 млн. лева ", сподели още Асен Василев.
Той регистрира, че има 103 млн. лева нарастване на вноската в Европейски Съюз в резултат на Брекзит.
"Има заложени 100 млн. към Министерство на регионалното развитие, които са нужни, защото всички средства в АПИ са изчерпани, а 100 млн. е належащо да поддържаме пътищата при зимна конюнктура. Има 90 млн., които са главно възобновяване на запаса на Министерство на вътрешните работи, от който е взет с буфера и на Министерство на правораздаването, който също е взет с буфера ", сподели още министър Василев.
По думите му има 16 млн. лева, които са планувани за изгубени каузи от КЕВР и в случай че не бъдат платени, стартират да текат лихви.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР