Започна кампанията на столичната болница Света София за безплатно изследване

...
Започна кампанията на столичната болница Света София за безплатно изследване
Коментари Харесай

Цял месец ще изследват безплатно за хепатит С в столична болница

Започна акцията на столичната болница " Света София " за гратис проучване за хепатит С. Тя ще продължи един месец, а ранното разкриване на заболяването може да предотврати появяването на други, животозастрашаващи болести. Най-рискови са пациентите над 40 години, тези, на които е преливана кръв преди 1992-ра или постоянно се подлагат на зъболечение.

В първия ден от акцията към 100 пациенти се изследваха гратис за хепатит С в двата диагностични центъра на болница " Св. София ". Целта е предварителна защита, тъй като първоначално пациентите нямат признаци, само че в следствие положението им се утежнява фрапантно.
Д-р Гергана Танева, гастроентеролог, МБАЛ " Св. София ": Заболяването води до няколко съществени затруднения - това са чернодробната цироза и съпътстващите нейни декомпенсаци и рак на черния дроб. Често пациентите идват тогава, когато те към този момент са налични.Таня Райнова, клиничен лаборант: И е хубаво безусловно всеки, който има предпочитание да направи този тест, той не е по никакъв начин сложен.
Убождането е в пръста, изследват се няколко капки кръв и резултатът е подготвен след пет до 10 минути.

Мира Калоянова: Нямам никакви недоволства, дай Боже всичко да е наред. Но това е едно нещо, което всеки човек би трябвало да прави за здравето си.
Ако пробата въпреки всичко е позитивен, пациентите ще се насочат към експерти за уточняване на положението и лекуване. Около 70 хиляди българи са инфектирани със вируса на хепатит С, голямата част от тях не знаят това.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР