Започна извънредното заседание на Народното събрание. Депутатите ще гласуват премиерската

...
Започна извънредното заседание на Народното събрание. Депутатите ще гласуват премиерската
Коментари Харесай

НА ЖИВО: Формулата на властта: Новото правителство

Започна изключителното съвещание на Народното събрание. Депутатите ще гласоподават премиерската кандидатура на Кирил Петков, структурата и персоналния състав на Министерския съвет, препоръчани от " Продължаваме промяната ", Българска социалистическа партия, " ИТН " и " Демократична България ".

121 гласа са нужни, с цел да бъде признат проектокабинета. Коалиционните сътрудници имат 134 депутати.

Българска национална телевизия излъчва онлайн дебатите и гласуването на новия кабинет.

Гледате специфичното предаване " Формулата на властта: Новото държавно управление " по Българска национална телевизия 1, на bntnews.bg, както и



В началото на съвещанието ръководителят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова направи декларация от парламентарната естрада:

" Понеже през днешния ден всички ще сме заети да разясняваме новото държавно управление, в реда на нещата е да създадем оценка на това, което се случи през последните 7 месеца. Редно е кабинетите " Янев " 1 и " Янев " 2 да получат оценка от настоящата съпротива откакто ръководещото болшинство не е направило такава "

Тя се обърна към президента Радев:

" Вие им поставихте три съществени задания - да се оправят с коронавирус рецесията, да проведат избори и да подсигуряват изборния развой и да подсигуряват Плана за възобновяване "

Атанасова съобщи, че вместо това служебните кабинети са провокирали " невиждан безпорядък " във всяка област на публичния живот и са удължили и ескалирали рецесиите.

Председателят на ПГ на " Продължаваме промяната " Андрей Гюров показа биографична информация на претендента на министър-председател Кирил Петков. Заяви, че в Харвардския университет той е класиран сред най-хубавите 10% в своя випуск. Като бизнесмен развива планове в региона на планове с висока добавена стойност.

Кирил Петков е номиниран за министър-председател от най-голямата ПГ и е предназначен да сформира държавно управление на Р България, сподели Гюров.

" Убеден съм, че това е почтена кандидатура на човек, който ясно осъзнава своята отговорност да поеме ръководството на страната в този изключително сложен миг на икономическа, енергийна и здравна рецесия. Сигурен съм, че Кирил Петков има волята да поведе битката с корупцията и да извърши главния ангажимент, залегнал в съдружното съглашение, а точно - нулева приемливост към корупцията.

Гюров съобщи, че Петков дружно с екипа на Министерски съвет ще продължи смяната, водена от служебния кабинет, следвайки правилата на бистрота и честност.

Кирил Петков показа състава на кабинета и главните цели пред съдружните патньори за селедващите 4 години. Заяви, че първата му заповед като министър председател ще е да вкара наложителен зелен документ за влизане в Министерския съвет.



Лидерът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ съобщи, че народът е упълномощил доста тежки задания на своите управници.

" Народът изиска смяна - същинска, работеща смяна, а не замяна. Ние от Движение за права и свободи желаеме смяната да се случи. Ако се върнете в годините обратно ще видите, че Движение за права и свободи постоянно е апелирало за промени във всички браншове. Това не се случи и повече отсрочване на нужните промени не може да се позволява. Ковид рецесията, икономическата, обществената, институционалната, от ден на ден възходящата беднотия, няма да се решат с липса на институции, още по-малко с антиДПС реторика и експанзия. Ние от Движение за права и свободи ще подкрепим нужните решения в поддръжка на благосъстоянието на българските жители, които подсигуряват решение на рецесиите, нормалност в политиката, възобновяване на демократичните устои в страната, както и преустановяване на всевъзможни корупционни практики ", сподели Карадайъ.

Лидерът на Движение за права и свободи сподели още, че българските жители чакат незабавно превъзмогване на рецесиите и решение на проблемите им, повишение на приходите, поради което има потребност от постоянен кабинет, който да покрие тези упования.

Карадайъ прикани " да осъдим погазването на Конституцията и законите на страната, и полицейщината и да защитим демокрацията и държавността ".

Заяви, че Движение за права и свободи няма да поддържат препоръчаната стратегия, конструкция и състав на Министерски съвет, тъй като не са взели участие в никакви диалози за тях.

" Но ние ще бъдем градивна съпротива и ще дадем своя принос в поддръжка на благосъстоянието на българските жители, възобновяване на демокрацията и държавността, както и отбрана на правата и свободите на всеки български жител ", сподели Карадайъ.

Малко преди началото на съвещанието мненията на депутатите бяха разнородни, от това, че новото държавно управление има потребност от 100 дни, с цел да може да поеме властта и да стартира да се оправя с неотложните проблеми. Това мнение изрекоха депутати от ръководещата коалиция.



Докато депутати от опозицията бяха а другия полюс. Те настояват, че няма потребност от 100 дни, защото това държавно управление, което ще бъде през днешния ден гласувано било продължение на предходните две служебни.

За първи път мандатът за сформиране на държавно управление беше върнат изпълнен незабавно след връчването от президента. Кирил Петков, номиниран от съдружните сътрудници за министър председател върна досието с оферти за конструкция и лични позиции в Министерския съвет, минути откакто я получи от президента Радев.

Снимки: Десислава Кулелиева, Българска национална телевизия
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР