Започна изпълнението на планираните дейности по изпразване на потенциално опасните

...
Започна изпълнението на планираните дейности по изпразване на потенциално опасните
Коментари Харесай

Чуждестранни специалисти изнасят опасния серовъглерод от ”Химко”

Започна осъществяването на плануваните действия по изпразване на евентуално рисковите контейнери със серовъглерод на територията на някогашния торов цех ”Химко ” край Враца и извозването на химическия артикул отвън града и страната.
Операцията за извозването на рисковия химикал е неповторима за България, съвсем 20 години 110 тона серовъглерод отлежават в специфични басейни и основават риск от детонация или обгазяване на Враца, означи Българска национална телевизия.

Вчера бяха тествани оборудванията, с които ще се изпразват контейнерите. Пробите бяха осъществени в наличието на представители на контролните органи, кмета на община Враца Калин Каменов, заместник-областния шеф Мирослав Комитски и притежателя на компания " Камибо " Станислав Попов (депутат от ГЕРБ). Днес работата по проекта за изпразване и транспортиране на серовъглерода стартира с тестване от празна автоцистерна на трасето, по което ще се транспортира продукта.

Периметърът на зоната за сигурност при осъществяването плануваните действия е 400 метра, сподели кметът на Враца Калин Каменов. Той е в рамките на оградената територия на някогашния торов цех. В тази зона е неразрешена използването на всички електронни устройства. В нея работи дребен екип на компанията, натоварена с работата по претоварване на серовъглерода в автоцистерните, както и задграничен експерт-наблюдател. На мястото се намират и противопожарен автомобил и профилиран автомобил за химическа отбрана.

Опасният серовъглерод ще бъде изнесен от комбинатa " Химко " в чужбина, сподели пред bTV Емил Иванов, който управлява интервенцията по превозване на химикала. От съображения за сигурност той обаче отхвърли да показа в коя страна ще бъде извозен серовъглеродът. Такава интервенция още не е правена у нас, избрали сме най-щадящата технология, посочи специалистът.

Председателят на междуведомствената комисия Георги Караиванов, който следи процеса по превозване, съобщи, че към този момент няма забележки, само че чака да му бъдат предоставени документи за всички стъпки от интервенцията, в това число и маршрута, с цел да бъде всичко транспарантно. Той чака и документ, който да потвърди, че химикалът е артикул, а не боклук.

За да обезпечат безвредното транспортиране на серовъглерода, от общината са ремонтирали и пътя в завода, с цел да не възникне случай с някоя цистерна.

През месец май стана известно, че министър председателят Бойко Борисов е изискал да се подхващат незабавни ограничения за извозването на серовъглерода. Като залог е била сложена оставката Попов като депутат от ГЕРБ.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР