Започна изграждането на част от пътя Мездра-Ботевград. От днес поставят

...
Започна изграждането на част от пътя Мездра-Ботевград. От днес поставят
Коментари Харесай

Започна подготовката за част от пътя Мездра-Ботевград

Започна построяването на част от пътя Мездра-Ботевград . От през днешния ден слагат знаци и унищожаване на горния хумусен пласт за градеж на 13,4 км от път I-1 (E-79) Мездра - Ботевград, лот 2 от км 161 до км 174 . От АПИ твърдят, че това се прави отвън пътното платно и няма да пречи на трафика.

За пръв път при осъществяването на публичните поръчки за строителство на път заплащането ще бъде след довеждане докрай на обекта и получено позволение за прилагане на новопостроения пътен сектор . Целта е изпълнителите да работят оптимално мобилизирано и да завършат обекта качествено и в къс период.
 Правителството даде зелена светлина за пътя Мездра-Ботевград
Правителството даде зелена светлина за пътя Мездра-Ботевград

АПИ може единствено да подписа контракт с изпълнителите за 419 млн. лева

Целият път Видин - Ботевград е 167 км , само че той стартира от един от най-сложните сектори като терен за прекосяване. Това е повода строителството на близо 33 км от пътя сред Мездра и Ботевград да е в два сектора - лот 1 /19,3 км/ и лот 2 /13,4 км/.

Изпълнител на лот 2 е ДЗЗД " МБ ЛОТ 2-2019 ", с участници: " Европейски пътища " АД, " Водно строителство-Благоевград " АД и Вахостав-СК, а.с. Стойността на контракта е 266 975 906.88 лева с Данък добавена стойност .

Строителният контрол ще бъде от " МБ КОНСУЛТ " ДЗЗД. В него влизат: " КОНТПАС " ЕООД, " СТРОЛ - 2000 " АД, " ЕН АР КОНСУЛТ " ЕООД, " ПЛАН ИНВЕСТ ПЛОВДИВ " ЕООД и " АРИБАЛ " ООД. Техният контракт е за 2 316 600 лева с Данък добавена стойност .

Така общата стойност на лот 2, който е 13,4 км излиза - 269 292 506,88 лева - градеж и контрол .

" Джи Пи груп " и " Трейс груп " желаят да строят и пътя Мездра-Ботевград

Обществената поръчка е за реализатор за в допълнение планиране на 13,4 км

За лот 1, който е 19,3 км (от км 174 до км 194), има подписан контракт за строител и контрол. Изпълнител е Обединение " ГЕОПЪТ ЛОТ 1 ", с участници: " Геострой " и " Пътстрой-92 ". Стойността на контракта е 159 599 936, 26 лева с Данък добавена стойност. Строителният контрол е предоставен на ДЗЗД " Мездра Консулт ", в което са: " Трансконсулт - БГ " ООД и " Рутекс " ООД. Техният контракт е за 1 476 000 лева с Данък добавена стойност. Строителните работи и на този лот също започнаха.

Лот 1 ще коства 161 075 936, 26 лв. за създаване на 19,3 км .

Пътят сред Мездра и Ботевград ще бъде с две платна с по две ленти за придвижване в посока, с габарит 20 м , това е двойно по-широко от актуалното, което е с по една лента за придвижване в посока.
 Жалба пред Комисия за защита на конкуренцията спря публичната поръчка за пътя Мездра-Ботевград
Жалба пред Комисия за защита на конкуренцията спря публичната поръчка за пътя Мездра-Ботевград

Той е част от предпочитания план Видин-Ботевград на АПИ и Министерство на регионалното развитие

Трасето ще следва съществуващия път, който ще бъде уголемен до новия габарит . Сегашният път ще бъде главно ремонтиран и реконструиран, където е належащо.

По нов терен бъдещият скоростен път ще се развива в секторите, обхождащи селата Люти дол, Типченица, Новачене и Скравена . На обхода на село Люти дол ще бъдат издигнати два тунела, с дължини надлежно 490 м и 340 м . Ще бъдат построени и ремонтирани редица уреди - над ж. п. линията Мездра - София, мостове над река Искър, Малата река, Калница, Бебреш, Рударка, както и пътен възел при село Новачене. Предвидено е построяването на селскостопански надлези, площадки за отдих и т. н.

Направлението Видин - Ботевград е предпочитан план в капиталовата стратегия на АПИ и Министерство на регионалното развитие до 2022 година, защото с цялостното хомогенизиране и рационализация на трасето от Дунав мост 2 ще се обезпечи бърза и комфортна връзка сред автомагистралите " Хемус ", " Тракия " и " Струма ". С осъществяването на плана директният трафик ще бъде изведен от обитаемоте места, с което ще се увеличи сигурността на придвижване и ще се ограничи нездравословното влияние на шума и замърсяването на околната среда от интензивния тежкотоварен трафик, твърдят от АПИ.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР