Започна изграждането на Бронзовата къща на мястото на бившия мавзолей

...
Започна изграждането на Бронзовата къща на мястото на бившия мавзолей
Коментари Харесай

Започна изграждането на Бронзовата къща в София


Започна построяването на Бронзовата къща на мястото на някогашния пантеон в София. На символичната „ първа копка “ участваха президентът на Австрия Александър Ван дер Белен, кметът на София Йорданка Фандъкова и създателят на инсталацията Пламен Деянофф, който е български скултур, който живее в Австрия, съобщи кореспондент на БГНЕС.

„ Аз желая единствено да подчертая, че този план е предложение на Австрия, през Австрийското посолство по отношение на председателството на България и Австрия на Съвета на Европейския съюз през 2018 година. Ние имаме одобрено културно партньорство с Виена и в този смисъл се веселя, че навън пространство в София можем да покажем модерно изкуство. Това е краткотрайна апаратура, която е направена от български създател, който живее във Виена. Радваме се, че след толкоз доста музеи, в които е излагал част от творбата си в този момент я надгражда “, разяснява Фандъкова.

Тя добави, че до три седмици се чака да приключи построяването на Бронзовата къща, която символизира положителните културни връзки сред България и Австрия. Фандъкова посочи, че инсталацията ще се охранява и ще остане в София до края на председателството на Австрия.

Авторът на къщата сподели какъв брой ще бъде нейната височина в града.

„ За София скулптурата ще бъде 11 метра висока. Имаше и план на 13, 12, 14 м., само че последно аз взех решение да бъде на 11 поради пропорциите “, посочи Деянофф.

Той добави, че тя ще е висока колкото трите етажа на Българска народна банка. Деянофф изрази вяра, че чака Бронзовата къща да се трансформира в нов център за изкуство за младежите, защото тя няма да е затворена за публиката и в нея могат да се организират разнообразни културни събития. Българският скулптур описа, че творбата е въодушевена от българската обичайната архитектура и по-специално от Хрельовата кула от Рилския манастир.

До няколко години пък бункерът, над който се намира Бронзовата къща ще се трансформира в подземна изложба за модерно изкуство. Така всички културни институции – галерии и музеи, които се намират в региона ще обособят така наречен „ музеен квартал “./БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР